Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Itt a tavaszi gombaszezon: a gombagyűjtés szabályaira figyelmeztetnek


Nemcsak ősszel lehet gombát találni az erdőkben, mezőkön, hanem ilyenkor is. Sok gombafajta bújik ki ilyenkor a földből, köszönhetően a csapadékos időjárásnak.

Fotó: jardineriaon.com

Mikor érdemes gombászni menni?

A gombák megjelenése főleg a csapadékmennyiségtől függ, amiből mostanában volt bőven. A legbiztosabbra akkor megyünk, ha a néhány napon át tartó esőt követő napos időjárást kivárjuk. Ahogy kisüt a nap és abba sem hagyja 10 napig, indulhat is a gombavadászat.

Hány gombafajtával találkozhatunk itthon?

Magyarországon több mint 3000 faj található meg belőlük, amikből 100 mérgező és több mint 50 védett. A maradék fajták közözött viszont bőven van olyan, ami nem csak ehető, de finom is.

Milyen gombát lehet gyűjteni mostanában?

A kucsmagombák egészen júniusig nőnek majd az erdőkben, köztük az ízletes kucsmagomba és a cseh kucsmagomba. Aki szerencsés, fattyú vagy pusztai kucsmagombával is találkozhat. Szedhető mostanában mezei szegfűgomba, ami az egész országban jelen van, szinte minden erdőben. Tavasszal találkozhatunk a tövisalja gombával is, leginkább gyümölcsösökben, szilvafák, kökény- és galagonyabokrok közelében – olvasható a boon.hu-n. Ugyancsak májusban bújik elő az erdőszéli csiperke is a lomb- és fenyőerdők szélén, illetve a májusi pereszke, amivel az erdőkben és tisztásokon is találkozhatunk.

Ezek a gombagyűjtés általános szabályai

Gombát bárki gyűjthet Magyarországon, kivéve, ha azt a terület tulajdonosa megtiltja. Ezen kívül elzárt területen, bejárást tiltó táblák esetén sem szedhető gomba, vagy csak külön engedéllyel. A védett, természeti oltalom alatt álló gombákat pedig mindenhol tilos gyűjteni. Fontos szabály még, hogy csak olyan gombát gyűjtsünk, amit biztosan ismerünk! Ha pedig ismeretlen gombát látunk, inkább ne szedjük le. A legbiztosabb módja a gombamérgezés elkerülésének, ha gombászás után bevizsgáltatjuk a zsákmányt egy szakemberrel!

Mennyi gombát lehet leszedni?

Két kilogramm gomba az a mennyiség, amit

  • egyéni felhasználásra,
  • egy felnőtt,
  • egy nap gyűjthet olyan területen, ahol ezt nem tilos.

Miben vigyük haza a leszedett gombát?

A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) azt tanácsolja, a már ismert, bevizsgálásra szánt gombákat kosárba, szellős dobozba, papírzacskóba, fajonként elkülönítve gyűjtsük és szállítsuk. Ne tároljuk őket sokáig, mert a friss gomba gyorsan romlik. A bevizsgáltatásukat követően, lehetőleg 24 órán belül együk meg őket.

Hol lehet bevizsgáltatni a gombákat?

A gombavizsgálók országos listája megtalálható a netgombasz.hu oldalon, de van szakértői lista a NÉBIH oldalán és a piacfelügyelet honlapján is, mivel a legtöbb piacon kötelező gombaszakértőt alkalmazni. Épp ezért a legegyszerűbb, ha a legközelebbi piacra visszük el bevizsgáltatni a leszedett gombákat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük