Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Brutálisan megdrágul nyáron a magyarok kedvenc üdülőhelye: Ekkora áremelkedés várható Görögországban


Az idei szezonban már nem lesz olyan pénztárcabarát a közkedvelt úti cél.Görögország új éghajlati adót vezet be – olvasható a BristolPost oldalán. Ez azt jelenti, hogy aki idén ezt a közkedvelt helyet tűzte ki úti céljául, annak felárral kell majd számolnia a szállás költségénél. Az új adót helyben és helyi pénznemben, vagyis euróban kell majd kifizetni.

Az utóbbi időben egyre gyakrabban sújtotta természeti csapás Görögországot. Az új adóból befolyt összeget a kiterjedt erdőtüzek és árvizek okozta károk helyreállítására fogják fordítani.

A turistáknak tehát ezentúl további adót kell majd fizetni a szálláshelyükön, viszont csak főszezonban, tehát márciustól októberig. Az, hogy mennyit kell fizetni pontosan, a szálláshely hivatalos besorolásától függ majd.

Az egy-, illetve kétcsillagos szállodák esetében 0,50 euró helyett 1,50 eurót, a háromcsillagos szálláshelyeken 1,50 euró helyett 3 eurót, a négycsillagos szállodákban 3 euró helyett 7 eurót, az ötcsillagos szállásokon pedig 4 euró helyett 10 eurót kell majd fizetni éjszakánként.

Az új adó az online platformokon keresztül lefoglalt, rövid távú bérleményekre is vonatkozik majd. Az apartmanoknál 1,50 eurót, a családi házak és a luxusszállások esetében pedig 10 eurót kell majd fizetni éjszakánként.

Kiriakosz Mitsotakisz görög miniszterelnök támogatást ígért az árvízi katasztrófa áldozatainak, egyben bejelentette, hogy létre fognak hozni egy természeti katasztrófák elleni alapot, valamint be fogják vezetni a természeti katasztrófák elleni kötelező, teljes körű biztosítást is minden vállalat számára.

A turisztikai szektor döntő szerepet fog játszani ezen intézkedések és az újjáépítési erőfeszítések finanszírozásában. A görög kormány abban bízik, hogy az új adó akár 300 millió euró többletbevételt is eredményezhet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük