Közzétette - Kategória - Egyéb

Bezár a belgiumi Ferrero-gyár, ahonnan Magyarországra is kerültek szalmonellás édességek


Bezárja a Ferrero azt a belgiumi gyárát, ahonnan szallmonella-fertőzés gyanús termékek kerültek ki több országba, köztük Magyarországra is. A cég azt írta, hogy ez az egyetlen és helyes döntés, amelyet meg kellett hozniuk, és mélységesen sajnálják az esetet. Magyarországon eddig összesen hat terméket hívtak vissza.

Képünk illusztráció

A Ferrero felfüggeszti tevékenységét a belgiumi Arlonban és kiterjeszti az ebben a gyárban gyártott Kinder termékék visszahívását – írta szombaton a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a cég tájékoztatása alapján. A Kinder pénteki közleményében azt írta, hogy

a Ferrero elismeri, hogy voltak belső hiányosságok, melyek késedelmet okoztak az információk időben történő lekérésében és megosztásában.

A cég szerint ez befolyásolta a vizsgálatok gyorsaságát és hatékonyságát. Azt is hozzátették, hogy a gyárat csak a hatósági engedély birtokában nyitjuk meg újra.

A Kinder-termék 7 százaléka készült Arlonban

A visszahívás továbbra is csak azokat a termékeket érinti, amelyeket Arlonban gyártottak. A Kinder azt írta, hogy ebben az üzemben éves szinten a világszerte gyártott Kinder termékek teljes mennyiségének körülbelül 7 százaléka készül.Ez az egyetlen és helyes döntés, amelyet meg kellett hozni az élelmiszerbiztonság maximális szintjének biztosítására és a további szennyeződések kockázatának kiküszöbölésére.Mélységesen sajnáljuk az esetet. Szeretnénk őszintén elnézést kérni minden fogyasztónktól és üzleti partnerünktől, és köszönjük az élelmiszerbiztonsági hatóságok értékes útmutatásait – olvasható a Kinder közleményében.

Magyarországon hat terméket hívtak vissza

Hétfőn jelentette be a brit Élelmiszerbiztonsági Hatóság, hogy egy szalmonella járvánnyal való lehetséges kapcsolat miatt visszahívták a Kinder bizonyos termékeit. A hatóság akkor azt írta, hogy néhány kisgyereknél felütötte a fejét a betegség miután elfogyasztották az édességeket.

Később kiderült, hogy a szennyezett termékek az arloni gyárból kerülhettek ki, nem csak Nagy-Britanniába, hanem más országokba, a Nébih szerdai jelzése szerint köztük Magyarországra is.

A Ferrero Magyarország Kft. tájékoztatása alapján hazánkban az alábbi termékek lehetnek érintettek a szennyezettségben, ezért a cég ezeket elővigyázatosságból visszahívja a fogyasztóktól:

  • Kinder Schokobons 46g, 125g, 200g, 300g,
  • Kinder Surprise Maxi 100g,
  • Kinder Mix 198g,
  • Kinder Maxi Mix 133g,
  • Kinder Mini Eggs 250g,
  • Kinder Happy Moments 133g, 162g, 347g.

Lényeges azonban, hogy ezeknek a termékeknek különböző gyártási tételei kerültek forgalomba, adott esetben más lejárati dátumokkal, illetve gyártási azonosítóval. Az érintett termékekek frissülő listáját a Nébih honlapján tudja elolvasni.

 A Salmonella okozta fertőzés jellemző tünetei a hasmenés, hányás, magas láz, de enyhébb esetben csak hőemelkedés, levertség tapasztalható, egyéntől függően a fertőzés tünetmentes is maradhat.