Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Belügyminisztérium: minden harmadik magyar településen működik bölcsőde


Az ötvenezret is meghaladta a bölcsődei ellátásban részesülő gyermekek száma tavaly Magyarországon, átlagosan minden harmadik településen van ilyen intézmény – közölte a Belügyminisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára, Sölch Gellért a Somogy megyei Iharosberényben.

Ma már nincs olyan járás, ahol ne működne bölcsőde, amelyekből átlagosan minden harmadik településre jut egy. Jelenleg egyébként több mint 10 százalékkal több Magyarországon a bölcsődei férőhely, mint a beíratott gyermek.

Egy ilyen intézmény segíti a családokat, és lehetőséget ad az édesanyáknak, hogy visszatérhessenek munkahelyükre.

A mintegy 1200 lakosú Iharosberény újonnan épített bölcsődéjében három csoportszobában 24 kisgyermeket tudnak fogadni a településről és annak körzetéből. A meglévő óvoda mellett épült intézményben torna- és sószobát is kialakítottak.

Az iharosberényi új bölcsődét napelemmel és geotermikus energiával működő fűtési rendszerrel is ellátták, ami rendkívül fontos a rezsiköltségek alacsonyan tartása érdekében.

Bár a kisgyermekek számára az az ideális, ha hároméves korukig a családban nevelkednek, de ha az élethelyzet, a gazdasági körülmények ezt nem teszik lehetővé, nincs jobb hely számukra egy gondoskodó bölcsődénél – vélte Bíró Norbert, a Somogy Vármegyei Közgyűlés elnöke.

A iharosberényi intézmény éppen egy közlekedési csomópontban van, így a szülők számára is kedvező, hogy itt a legjobb körülmények között tudják elhelyezni gyermekeiket, ha egy másik településre járnak dolgozni.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük