Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Belügyminisztérium: három éven belül, 75 százalékos béremelést kapnak a tanárok


Amint megérkeznek az EU-források, 21 százalékra emelkedhet az év eleji 10 százalékos béremelés mértéke a tanároknál, amit jövőre 25, utána pedig 29 százalékos béremelés követ – ismételte meg lényegében Rétvári Bence államtitkár a kormány őszi ígéreteit.

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: „a háború és a szankciók okozta gazdasági nehézségek ellenére a kormány minden idők legnagyobb pedagógusbér-emelési folyamatát indította el.”

A Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes kérdésére a belügyminiszter nevében Rétvári Bence elárulta, milyen mértékben kívánja emelni a pedagógusok bérét a kormány. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról számolt be, hogy idén januártól 10 százalékkal emelkedtek a pedagógusbérek, és amint megérkeznek a Magyarországnak járó EU-s forássok, 21 százalékra emelkedhet az idei béremelés mértéke.

„Ezt a jövő évben 10 százalék helyett 25 százalékos, 2025-ben pedig 29 százalékos emelés követheti. Ezzel összességében három év alatt 75 százalékkal nőhetnek a pedagógusbérek, és egy magyar pedagógus átlagos fizetése 777 ezer forint lehet” – hangsúlyozta Rétvári Bence a Magyar Nemzethez eljuttatott válaszában.

Rétvári azt is hozzátette, hogy az éves emeléseket visszamenőlegesen az adott év január 1-jétől kell alkalmazni.

„Mindez azt jelenti, hogy a pedagógusok a megemelt bérüket a teljes évre visszamenőlegesen meg fogják kapni a brüsszeli utalást követően. A partnerségi megállapodás decemberi elfogadása már biztossá tette, hogy előbb-utóbb a teljes összegnek meg kell érkeznie, tehát a pedagógusok a teljes béremelési összeghez hozzá fognak jutni” – szögezte le. Kifejtette: „mikor az országnak járó források megérkeznek, a pedagógusok az idei 10 százalékos és 21 százalékos közötti béremelésének különbözetét utólag 2023. január 1-jéig visszamenőleg megkapják. Onnantól pedig a 21 százalékkal megemelt bért kapják a tanárok.”

A politikus a baloldalnak is üzent

Rétvári megjegyezte: a béremelés adatai 2022. július 29. óta nyilvánosak és fixek, „valótlan tehát a baloldal és a baloldalt visszhangzó szakszervezetek azon állítása, hogy nem kaptak garanciát az EU-s forrásokból való 75 százalékos béremelésre”.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük