Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Szálanként 44 forintos adóteherrel sújtja az adóhatóság ezeket a termékeket


Február 1-jétől a jövedéki adó hatálya alá kerültek azok a dohányt nem tartalmazó cigarettahelyettesítő alternatív termékek is, amelyek égés nélkül, hevítéssel bocsátanak ki belélegezhető anyagot (az e-cigaretta nem tartozik ebbe a kategóriába).

Az erről szóló rendelettel kapcsolatos tisztázó kérdéseket tett fel ez ügyben, az illetékes Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz a telex.hu, a NAV. Az adóhatóság a portál kérdéseire azt írta: a jövedéki termékkörbe – azon belül az új dohánytermék-kategóriába – eddig is beletartoztak a hevítéses technológiát alkalmazó dohánytermékek, ezek számára február 1-től adózási szempontból egy új kategóriát hoztak létre. Ebbe a kategóriába kerültek a dohányt nem tartalmazó, de szintén valamilyen hevítéses technikával fogyasztható, például növény vagy gyümölcsalapú termékek, melyeket eddig kiskereskedelmi üzletekben vagy webáruházakból is be lehetett szerezni.

Az árképzésről a NAV azt írta, hogy

„a gyártó és a forgalmazó piaci stratégiáján múlik”, hogy a szálanként fizetendő 35 forintos jövedéki adó, és az adóra rakódó 27 százalék áfát (ami 9,45 forintot tesz ki) „mennyiben érvényesítik majd a kiskereskedelmi árban”.

Az elektronikus cigaretta 2020. március 1. óta tartozik a jövedéki adóköteles dohánytermékek közé – a töltőfolyadék nikotin- és dohánytartalmától függetlenül. A NAV felhívta a figyelmet, hogy a 2023. február 1-jétől hatályba lépő szabályváltozások ezt a termékkört nem érintik, és maga az elektronikus hevítőeszköz nem adóköteles jövedéki termék.

telex.hu


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük