Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bejelentést tett a Fidesz–KDNP: Ö válthatja Novák Katalint az államfői székben


Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke a kormánypártok államfőjelöltje – számolt be a a Telex. Személyét Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be csütörtökön a Fidesz-KDNP kétnapos, Balatonalmádin tartott frakcióülése utáni sajtótájékoztatón.

Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

„Ő a legmegfelelőbb ember. Sok jelöltről lehetett volna beszélni, de mi a legmegfelelőbb jelöltet akartuk” – ennyivel indokolta a döntést a Fidesz frakcióvezetője. Az Alkotmánybíróság elnökét Orbán Viktor javasolta a kormánypárti frakcióknak.

A 67 éves Sulyok Tamást 2014 szeptemberében választotta az Alkotmánybíróság tagjává az Országgyűlés. Fél évvel később a testület elnökhelyetteseként dolgozott, 2016-ban pedig már az elnöki jogköröket is ő látta el. 2016. november 22-én választotta az Országgyűlés az Alkotmánybíróság elnökének.

A Fidesz-KDNP államfőjelöltje a Szegedi Egyetemen szerzett jogi diplomát 1980-ban. Később jogtanácsosként, majd alkotmánybíróvá választásáig ügyvédként dolgozott. 2000 és 2014 között tiszteletbeli osztrák konzul volt. 2005 szeptembere óta meghívott előadóként alkotmányjogot oktatott a Szegedi tudományegyetem jogi karán. 2013-ban PhD fokozatot szerzett, kutatási témája az ügyvédség alkotmányjogi helyzete.

„Ahol a politika, a politikai döntés befolyásolja a jogi döntést, ott meg kell kongatni a vészharangot”

– fogalmazott Sulyok tavaly novemberben az InfoRádiónak adott interjúban.

Kocsis azt is elmondta, hogy jövő hétfőn dönt az Országgyűlés Novák Katalin lemondásának elfogadásáról, ezt pedig a Fidesz-KDNP frakció el fogja fogadni, és a frakció azt tartja helyesnek, ha minél hamarabb megválasztják az új államfőt.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük