Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Életveszélyes fájdalomcsillapító veszélyeire figyelmeztetnek: a világ számos országában már betiltották


A világ számos országában már betiltották, egyes helyeken azonban még mindig széles körben használják ezt a veszélyes fájdalomcsillapítót.

FORRÁS: DPA PICTURE-ALLIANCE VIA AFP/CHRISTIN KLOSE

A gyógyszer egy brit apa, Mark Brooks halálával került a figyelem középpontjába: a férfi mindössze négy nappal azután vesztette életét, hogy vállfájdalmaira Nolotilt írtak fel neki.

Szörnyű mellékhatásokról és az életüket megváltoztató sérülésekről számoltak be azok a betegek, akik egy spanyol orvosok által széles körben alkalmazott fájdalomcsillapítót szedtek. A minden fájdalomra és lázra is alkalmazott Nolotil nevű, metamizoltartalmú gyógyszert noha a világ több mint negyven országában – köztük az Egyesült Királyságban – már betiltották, Spanyolországban még mindig népszerű:

AZ ORVOSI ELLÁTÁSOK SORÁN AZ ODA ÉRKEZŐ TURISTÁKNAK IS AJÁNLJÁK.

Egy Spanyolországban élő brit nő arról számolt be, hogy a kezén és a lábán is amputálni kellett az ujjait az orvosok által egyértelműen a Nolotillal összefüggésbe hozott vérmérgezés következményeként.

Egy Malagában élő ír nő a vállfájdalmaira szedett Nolotil miatt halt meg kis híján.

A gyógyszer használata ellen kampányoló Cristina Garcia del Campo szerint csaknem negyven olyan brit van, aki 2016 óta a gyógyszer beadása után halt meg, ám mint mondta, ez a szám sokkal magasabb is lehet.

Az Egyesült Királyságban csak gyilkos gyógyszerként emlegetett pirulát az úgynevezett agranulocitózisnak nevezett állapotért teszik felelőssé, amely a fehérvérsejtek elpusztításával növeli a szepszis kockázatát, sőt, szervi elégtelenséget és más szövődményeket is okozhat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük