Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Bátorítás a fiatal házaspároknak: emelkedik a Babaváró összege, ennyivel többet vehetnek fel a gyermeket vállalók


Eddig 233 ezer család vette igénybe, jövőre emelkedik a babaváró hitel összege, a házaspárok 10 millió forint helyett 11 millió forinthoz juthatnak hozzá a konstrukció keretében – közölte a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkár

Hornung Ágnes közleménye szerint a kormány célja, hogy minden vágyott gyermek megszülessen, és ehhez a lehető legtöbb támogatást nyújtsa, a fiatal párokat pedig arra bátorítsa, hogy ha késznek érzik magukat, ne halogassák a családalapítást.

Egymillió forinttal többet adnak

Kiemelte: a kormány családpolitikájának célja, hogy az élet minden fontos szakaszában segítse a gyermeket tervező és nevelő családokat, és a nehéz gazdasági helyzetben is erősítse a családok támogatását. Ennek érdekében

2024. JANUÁR 1-JÉTŐL 11 MILLIÓ FORINTRA EMELKEDIK A BABAVÁRÓ KÖLCSÖN ÖSSZEGE, MELYET AZOK A HÁZASPÁROK IGÉNYELHETNEK, AMELYEKNÉL A FELESÉG ELMÚLT 18 ÉVES, ÉS MÉG NEM TÖLTÖTTE BE A 30. ÉLETÉVÉT

Az államtitkár kifejtette, a változtatás célja, hogy a korábbinál nagyobb támogatást kapjanak azok, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket, ugyanis akkor van a legnagyobb esély testvér vagy testvérek megszületésére, ha az első gyermek minél korábban érkezik. A babaváró kölcsön ezért még jobban kedvez majd azoknak, akik 30 éves koruk előtt vállalnak gyermeket.

Egy év türelmi idő a 30 felettieknek

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány minden életszakaszban támogatja a gyermeket nevelőket, a babaváró támogatás pedig ehhez teljes mértékben igazodik.

A 30. évüket már betöltött várandós kismamák esetében is fennmarad egy 1 éves átmeneti időszak, így azok a házaspárok, ahol a feleség már elérte a 30., de még nem töltötte be a 41. életévét, és igazolják a legalább 12 hetes várandósságot, 2024. december 31-ig szintén igénybe vehetik a konstrukciót

– hangsúlyozta.

A többi kedvezmény változatlan maradt

Amennyiben a kölcsönkérelem benyújtása után 5 éven belül megérkezik:

  • az első gyermek, a törlesztőrészleteket három évig nem kell fizetni, és a kölcsön a teljes futamidőre végleg kamatmentessé válik.
  • A második gyermek érkezésével a törlesztés újabb 3 évre szünetel, és a tartozás 30 százalékát elengedi az állam.
  • Ha megérkezik a harmadik gyermek is, akkor pedig a teljes fennmaradó hitel visszafizetése alól mentesül a család.

A hitel törlesztőrészlete legfeljebb havi 51 ezer forint lehet, futamideje pedig 5 és 20 év között változhat – ismertette Hornung Ágnes.

A 2019 júliusában indult támogatást eddig több mint 233 ezer család vette igénybe, összesen csaknem 2270 milliárd forint a folyósított támogatások összege, és ez mintegy 144 ezer vágyott gyermek megszületéséhez járult hozzá – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük