Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Baktériummal szennyezett sajtot hívtak vissza a magyar boltok polcairól: meg ne egye, ha ilyet vett


E.coli jelenléte miatt hívta vissza a Nébih az Auchan Prémium MMM! Cantal közepesen hosszú ideig érlelt sajt 25 dekagrammos kiszerelésű változatát. Ha neked is van a hűtődben, vidd vissza bármely áruházukba.
Blokk nélkül is visszaadják a sajt árát, mely a 24156104 termékazonosítóval rendelkező, július 24-i lejárati dátummal rendelkező csomagokat érinti.

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai, ahol fontos szerepet töltenek be; részük van vitaminok, közte a K- és a B-vitamin termelésében. Jelenlétükkel általában gátolják más, kórokozó mikroorganizmusok elszaporodását.

A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges, azonban egyes kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzsek megbetegíthetnek bennünket. Ezek ugyanis olyan méreganyagokat termelhetnek, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és annak kapcsán súlyos szövődményeket okozhatnak.

Ezért veszélyes a szennyezett sajt
A shigatoxin-termelő Escherichia coli (STEC) fertőzés tünetei közt hasi görcsök, hirtelen fellépő vizes, esetenként véres hasmenés is szerepelnek, esetleg hányingerrel, hányással vagy lázzal kísérve. A gyógyulás a legtöbbek esetében egy-két hét, de vérzéses vastagbélgyulladás, vérzékenységgel és vérrögképződéssel járó trombotikus trombocytopéniás purpura, vagy vesekárosodás, úgynevezett hemolitikus urémiás szindróma is kialakulhat szövődményeként.

Amennyiben valaki shigatoxin-termelő Escherichia colit tartalmazó élelmiszert fogyaszt, a baktérium okozta fertőzés tünetei a 1-8 napon belül jelentkezhetnek, az átlagos lappangási idő 3-5 nap.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük