Közzétette - Kategória - Egyéb

Baj van: új mutáns vírus ütötte fel a fejét Európában, aggódnak a virológusok


Aggódnak a virológusok, miután a delta variánsnál sokkal ellenállóbb vírusvariáns jelent meg Európában. Az új mutánst egyelőre a fertőzöttek kevesebb mint 10 százalékánál mutatták ki, de könnyen lehet, hogy rövid időn belül leválthatja a delta-variánst – közölte a BBC.

A portál azt írta: a delta-variáns egyik alváltozata, és egyelőre csak a AY.4.2. néven emlegetik. A vírusvariánst kis mértékben mutatták ki a fertőzöttek között, mindössze a fertőzések 6 százalékáért felelős.

A szakértők szerint a mutáns várhatóan még több megbetegedést okozhat a jövőben. Ez a változat ugyanis jóval ellenállóbb és tovább képes életben maradni – hangsúlyozták.

A BBC jó hírt is közölt: a AY.4.2.-t már tesztelik a tudósok, akik szerint ez a változat sem képes teljesen ellenállni a vakcináknak, így a beoltottak jelentős része biztonságban lesz tőle, súlyos szövődményeket nem okozhat az oltottaknál a vírus. A brit virológusok a koronavírus rengeteg alváltozatát azonosították már, de ezek jelentős része idővel eltűnt. Hogy ez lesz-e az AY.4.2. sorsa is, egyelőre nem tudni, de az beszédes, hogy jelenleg kiemelt figyelmet szentelnek neki.

Indirekt/Blikk