Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Babaváró, otthonfelújítási program és társaik: ezek a családtámogatások megszűnnek 2022-ben


Babaváró hitel, otthonfelújítási csomag, családiautó-vásárlási támogatás, falusi csok, és még néhány program, amelyek karrierje idén véget ér valószínűleg.

Hat olyan családtámogatási konstrukciót szedett össze az Index, amelyek kifutnak idén. Sokat közülük eleve 2022 végéig vagy közepéig hirdették meg, és egyelőre – bár messze még az év vége – nem esik szó arról, hogy ezek folytatódnának.

  • A jelek szerint idén vége a babaváró hitelnek, amelyből a 2019. júliusi bevezetés óta tavaly november végéig 1600 milliárd forintnyi igénylést fogadtak be a bankok. Maximum 10 millió forintos lehetett igényelni, húszéves futamidővel és kamatmentesen. A korai, kedvezőbb kamatszint változása miatt a 2020 elején felvett babaváró támogatások mostanra évente 678,4 ezer forintjába kerülnek a költségvetésnek.
  • Szintén tömegeket érintett az otthonfelújítási támogatás, amelyet pontosan egy évvel ezelőtt vezették be a gyereket nevelő családok számára, és 2022 végén fut ki a program. A hárommillió forintos vissza nem térítendő kedvezményre tömegek startoltak rá.
  • Búcsúzik a falusi csok (családi otthonteremtési kedvezmény) is, ez a támogatás még az év végéig sem tart, csupán 2022. június 30-ig lehet igénybe venni. Ezt a kedvezményt a támogatott településeken ingatlant vásárló és bővítő, felújító családok vehetik igénybe.
  • Tavaly debütált a lakáshitelpiacon a Zöld Otthon Program, ami szintén megszűnhet idén. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Növekedési Hitelprogram keretében nyújt most kamatmentes forrást a bankoknak, hogy azok energiatakarékos ingatlanok vásárlását finanszírozzák belőle magánszemélyek számára. Az MNB eredetileg 200 milliárd forintos keretet szánt a programra, amely a becslések szerint akár egy éven belül ki is merülhet.
  • kamatstop szintén csak 2022. június 30-ig szól, bár vannak hírek arról, hogy esetleg meghosszabbítanák. A kölcsönök kamatát a tavaly október végi szinten fagyasztották be, emiatt mintegy 470 ezer adós jár valamivel jobban, mint ha a piaci szinthez igazodva emelkedne a hitelének a kamata és ezzel a törlesztőrészlete.
  • Végezetül kifut az úgynevezett nagycsaládos autóvásárlási támogatás is, amely a három- vagy többgyermekes családok 2019. július 1-je óta a legalább hétüléses új személygépkocsi vásárlásához nyújtott 2,5 millió forint (de legfeljebb a vételár 50 százalékának megfelelő) vissza nem térítendő támogatás is.