HOZZÁVALÓK
- 15 dkg tarkabab
- 15 dkg lencse
- 15 dkg savanyított káposzta
- 2 db sárgarépa
- 1 db nagy burgonya
- 10 dkg füstölt szalonna
- 3 ek étolaj
- 1 db vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 30 dkg füstölt kolbász
- 3 db babérlevél
- só
- őrölt fekete bors
- őrölt csípős paprika
- őrölt kömény
- 3 db chili
- 1 db marhahúsleves kocka
- 6 dl víz
- 0,5 dl csemege uborkalé
- 1 dl fehérbor
- 1 ek mustár
ELKÉSZÍTÉS
- A lencsét és a babot beáztatom.
- A szalonnát felkockázom, egy fazékban olajon megpirítom. Felkarikázom a hagymát, aprítom a fokhagymákat és a szalonnához adom. A kolbász héját leszedem, felszeletelem, a fazékba teszem. Amikor megpirult, egy keveset félreteszek belőle. A répát megpucolom, felkarikázom, a fazékba teszem.
- A krumplit apró kockákra vágom.
- Dinsztelés után felöntöm a vízzel, belemorzsolom a leveskockát, fűszerezem, beleteszem a babot és a lencsét, a káposztát, a babérlevelet és a chilit.
- Egy óra 45 perces főzés után a bab – áztatás ellenére – még mindig kemény volt, valószínűleg már öreg volt a bab. Beleteszem a krumplit, a mustárt, s beleöntöm az uborkalevet, a bort, s tovább főzöm még 45 percig.
MEGJEGYZÉS
Eredetileg Újév tájékán akartam elkészíteni ezt az ételt. Ez kombinációja a lencse főzeléknek, a bab-lencse gulyásnak, és a korhelylevesnek. állagát tekintve inkább főzelék. Amikor elkezdtem főzni, még nem tudtam, hogy leves, vagy főzelék lesz-e belőle, hogy natúr hagyom, vagy berántom, esetleg tejföllel habarom, hogy öntök-e hozzá fehér, vagy vörös bort. Mindez az utolsó percben, a végén dőlt el.