Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az ukránok most már egyedül a magyarokat utálják a legjobban az EU-tagok közül


A Razumkov Központ és a Foundation Democratic Initiatives által nemrégiben végzett felmérésből kiderült, hogy Magyarország az egyetlen szomszédos EU-tagállam, amelyet az ukránok relatív többsége negatívan értékel – írja a portfolio.hu.A pozitív vélemények tekintetében viszont Lengyelország végzett az élen, amelyet az ukránok 66 százaléka szeret, míg negatív véleményt csak 8 százalékuk fejezett ki. A megkérdezettek 51%-a úgy vélte, hogy a lengyel lakosság kedvezően tekint Ukrajnára.

Magyarország az egyetlen szomszédos uniós tagállam, amellyel szemben az ukránok relatív többsége (46%) negatív érzésekkel viseltetik. De az sem túl hízelgő, hogy csak 27 százaléknak van semleges álláspontja Magyarországról, míg pozitív érzéseket csak az ukránok 21 százaléka táplál felénk – írja az RBC az adatokról.

Az ukrán portál szerint érdemes megjegyezni, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök vezette Magyarország – az ukránok megítélése alapján – kifejezetten oroszbarát álláspontot képvisel, Ukrajna ellen nyilatkozik, és akadályozza az országnak nyújtott uniós támogatást. Így az ukránok 66 százaléka úgy gondolja, hogy a magyarok sem kedvelik őket.

A felmérés kiemelte, hogy az ukránok pozitívan viszonyulnak Moldovához (49,5%) és Romániához (47%), miközben viszonylag kevesen táplálnak negatív érzelmeket a két ország iránt. Szlovákiáról már vegyesebb a kép: egyenlő arányban (38,5%) semleges és pozitív hozzáállással. Ezzel szemben Fehéroroszország az utolsó helyen állt, az ukránok 78%-a negatívan vélekedett, ami a legmagasabb negatív arányt jelenti a szomszédok között. Figyelemre méltó, hogy az ukránok túlnyomórészt úgy vélték, hogy a fehéroroszok negatívan viszonyulnak Ukrajnához, és csak 7%-uk hitt a pozitív hozzáállásban.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük