Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb szabályon változtatott a kormány: nagy kedvezményt kapnak, az ilyen ingatlant vásárlók


Több millió forintos extra kedvezményt kaphatnak a csok plusszal nagyértékű ingatlant vásárlók.

A csok plusszal vásárolt városi ingatlanok teljes egészében illetékmentesek lesznek, míg eredetileg a vételár 80 millió forintot meghaladó része után fizetni kellett volna. A változás a Bankmonitor számításai szerint 2,8 millió forint megtakarítást jelent egy 150 millió forintért megvásárolt ingatlan esetében. December A  Magyar Közlönyben „a hazai gazdasági szereplők versenyképességének erősítésével és a közigazgatás hatékonyságának növelésével összefüggő egyes törvények módosításáról” szóló törvény. A jogszabály többek között a lakástámogatásokhoz kapcsolódó illetékmentességet is módosítja.

A módosítás alapján

vételártól függetlenül nem kell megfizetni a vagyonátruházási illetéket abban az esetben, ha csok plusz felhasználásával történik a lakásvásárlás.

Bankmonitor szakértői szerint ez a kifejezetten nagyértékű ingatlanok esetében jelent komoly pénzügyi előnyt, hiszen az eredeti szabály szerint az illetéket meg kellett volna fizetni a vételár 80 millió forintot meghaladó részére.

Az illeték alapesetben a vételár 4 százaléka, ami:

  • egy 20 millió forintért megvásárolt ingatlannál 800 ezer forint,
  • egy 60 millió forintosnál 2,4 millió forint,
  • míg egy 150 millió forintosnál 6 millió forint költséget jelenthet. (150 millió forintnál drágább ingatlan csok plusz felhasználásával nem vásárolható.)

Az eredeti szabályok értelmében 150 millió forint vételárnál 3,2 millió forint illetéket engedtek volna el, míg 2,8 millió forintot (a 80 millió forint feletti rész után) meg kellett volna fizetni. A változás tehát 2,8 millió forint extra kedvezményt jelent ebben az esetben.

A preferált kistelepüléseken nincs változás, itt továbbra is teljes egészében megmarad az illetékmentesség abban az esetben, ha falusi csok felhasználásával vásárol valaki ingatlant.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük