Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: mínusz 10 fok is várható


Az idei tél eddigi leghidegebb szakasza jöhet: a jövő hét elején számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) agrometeorológiai elemzésében.

Három-hat fokkal haladta meg a januári átlaghőmérséklet a szokásosat

Az OMSZ honlapján megjelent összefoglaló szerint a januárt jellemző nyugati, délnyugati áramlás, amely tartósan enyhe és esős időt okozott, az elmúlt egy hét során már északnyugatira fordult, aminek nyomán jóval kevesebb lett a csapadék és átlag körül alakult a hőmérséklet.

Hozzátették: a leghidegebb reggel hétfőre alakult ki, ekkor mínusz 1 és mínusz 9 Celsius-fok közé hűlt le a levegő.

AZ ELMÚLT 30 NAP ÁTLAGHŐMÉRSÉKLETE 3-6 FOKKAL HALADTA MEG A SZOKÁSOS ÉRTÉKET.

Eddig a télen számottevő talajfagy nem alakult ki, néhány kevésbé felhős éjszakán tudott megfagyni a talaj fölső néhány centiméteres rétege.

Emlékeztettek rá: a tartósan enyhe idő nem tett jót a növényeknek, megzavarta a vegetációs ciklusukat, ráadásul hideg hiányában a kártevők és kórokozók sem ritkultak. A túl enyhe idő különösen a gyümölcsfákra veszélyes: ha túl korán véget ér a mélynyugalmi állapotuk, később érzékennyé válnak a fagyokra. A mogyoró virágzása már az északkeleti országrészben is tart.

Erős lehűlést okoz az érkező sarkvidéki hideg légtömeg

Azt írták, a folytatásban erős lehűlés érkezik, szombattól

SARKVIDÉKI EREDETŰ LÉGTÖMEG KEZDI ELÁRASZTANI NAGY SEBESSÉGGEL, VIHAROSSÁ FOKOZÓDÓ SZÉLLEL

a Kárpát-medencét. A hőmérséklet csúcsértéke nagy területen csak kevéssel 0 fok fölött, vasárnaptól északkeleten az alatt várható.

A hét utolsó napjától szigorodnak az éjszakai fagyok is, helyenként mínusz 10 fok alá is csökken a hőmérséklet.

A jövő hét első fele lehet a tél eddigi leghidegebb periódusa, ekkor már számottevő talajfagy is kialakulhat, és a hideg a növényeket is nyugalomra inti – írták.

(Forrás: MTI)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük