Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Amerika figyelmeztet: a kínai hadsereg egyre agresszívabb és veszélyesebb


Mark Milley amerikai tábornok arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai hadsereg az utóbbi időben a levegőben és a tengeren is jelentősen agresszívabbá vált. A kínai hadsereg az elmúlt öt évben jelentősen agresszívabbá és veszélyesebbé vált – mondta Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke vasárnap Indonéziában.

Hangoztatta, hogy

jelentősen megnőttek a csendes-óceáni térségben a kínai repülőgépek és hajók műveletei, amelyekben szembeszálltak az amerikai és más térségbeli erőkkel.

„Az üzenet az, hogy a kínai hadsereg a levegőben és a tengeren jelentősen és észrevehetően agresszívabbá vált ebben a régióban” – mondta Milley, aki nemrég felkérte a vezérkarát, hogy gyűjtse össze a Kína és az Egyesült Államok, valamint a térségben lévő más erők közötti akciók részleteit.

Az Egyesült Államok igyekszik ellensúlyozni Kína befolyását

Az Egyesült Államok ismételt erőfeszítéseket tesz arra, hogy megerősítse kapcsolatait a csendes-óceáni országokkal, ellensúlyozandó Kínát, amely igyekszik kiterjeszteni jelenlétét és befolyását a térségben.

Milley régióbeli útja élesen a kínai fenyegetésre összpontosít.

A héten részt vesz az indiai- és csendes-óceáni térség védelmi vezetőinek találkozóján Sydney-ben, ahol a fő témák Kína fokozódó katonai növekedése és a szabad, nyitott és békés csendes-óceáni térség fenntartásának szükségessége lesznek.

(MTI)

Nyitókép: VALERIA MONGELLI / AFP