Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

A kormány újabb jelentős rezsitámogatást nyújt, ezúttal ezek a magyarok járnak jól


Az energiaintenzív vállalatok támogatását szolgáló kormányzati mentőprogramot két ponton is módosították: 25-ről 70 milliárd forintra emelték a program keretét, illetve a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatra is kiterjesztették.

Fotó: gyal.hu

A december 23-án éjjel megjelent közlönyben szerepel az a rendelet, amely két fontos ponton is módosítja a kormány rezsiválság miatt elindított mentőprogramját – írj a Portfólió.

A rendelettel egyrészt a korábbi 25-ről 70 milliárd forintra emeli a program keretösszegét a jövő évre, „az  energiaintenzív kkv-k működési költségeinek finanszírozása és a kkv-k energiahatékonyságát célzó beruházások program feltételei szerint meghatározott mértékű önerejének biztosítása érdekében”.

Másrészt egy teljesen új ágazatra is kiterjesztik a kedvezményezettek körét: az eredeti tervek szerint a feldolgozóipari cégekre korlátozódott volna a program, vagyis termelő cégeknek akartak segíteni célzottan. A friss rendelet szerint azonban a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás ágazatokban működő kkv-k is hozzájuthatnak a forráshoz.

A munkavállalók rezsitámogatását ugyanakkor továbbra sem támogatja a kormányzat.

December 23-tól – a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) javaslata alapján –  a támogatásra mintegy 16 000 vendéglátóegység és 4500 szálláshely jelentkezhet.

A szektort érintő intézkedéscsomag jelentősen hozzájárul a turisztikai mikro-, kis- és középvállalkozások stabilitásának megőrzéséhez, a munkaerő megtartásához – hangsúlyozza az MTÜ közleméénye. Az érintett vendéglátóegységeket, illetve szálláshelyeket működtető vállalkozások foglalkoztatják a két szektor munkavállalóinak 70-80 százalékát, mintegy 80-100 ezer embert. Megtartásuk a pályán alapvető érdeke az ágazatnak.Ezt önállóan, vagy energiahatékonysági beruházáshoz felvett hitel önerő-támogatásával kombinálva is megtehetik, ugyanis a részvétel egyik feltétele, hogy a támogatott kkv-k energiahatékonysági beruházást hajtsanak végre legkésőbb 2024 végéig – ismerteti az MTÜ. Ezentúl szintén fontos kritérium, hogy 2023. III. negyedévének végére, tehát az ősz befejeztével a vállalkozásban foglalkoztatottak létszáma legfeljebb 10 százalékkal csökkenhet a 2022-es év azonos időszakához képest.

A kormány az MTÜ javaslatai alapján novemberben egy 6 pontból álló, 30 milliárd forintos turisztikai mentőcsomagot fogadott el, az intézkedések közel 100 ezer kis- és középvállalkozó működését támogatják. A kormányzati segítségnyújtás leggyorsabb és leghatékonyabb módja a bevétel utáni 4 százalékos turizmusfejlesztési hozzájárulás megfizetésének 2022. október 1. és 2023. március 31. közötti felfüggesztése. További könnyítést jelent, hogy az ágazatban dolgozóknak legfeljebb 24 havi munkaidőkeret rendelhető el. A Széchenyi Pihenő Kártya alszámláinak megszüntetésére javaslat készül. A vendéglátó üzletek és a turisztikai attrakciók adatszolgáltatási kötelezettsége az NTAK felé 2023. július 1-jére módosul. A szálláshely-szolgáltatók továbbra is mentesülnek a 14 év alattiak okmányának beolvasási kötelezettsége alól. A magánszálláshelyek és egyéb szálláshelyek esetében pedig az első szálláshely-minősítés regisztrációjának határideje egy évvel, 2024. január 1-re kitolódik – sorolja az MTÜ közleménye.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük