Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Rég nem látott életszínvonal-esés fenyeget jövőre Magyarországon


Az viszont nagyon valószínű, hogy a bérek nem nőnek ilyen jelentős mértékben, még úgy sem, hogy 2022-ben elindult az ár-bér spirál, vagyis a vállalatok éven belül többször is béremelésre (illetve egyszeri juttatások adására) kényszerültek az egyre magasabb infláció miatt.

(Fotó: Bors/Knap Zoltán)

Az tehát már nagyon valószínű, hogy 2012 óta ez lesz a legrosszabb év a dolgozók számára, hiszen azóta nem esett vissza az átlagkereset reálértéke – írja a Portfólió.

Ha a zsugorodás meghaladja a 4,5%-ot, akkor azt mondhatjuk, hogy utoljára 2007-ban volt ekkora a csökkenés. Ennél is nagyobb életszínvonal-csökkenésre pedig csak 1996-ban volt példa.

A nemzetgazdasági átlagbér a legtöbb közgazdász szerint nem emelkedik majd gyorsabban, mint a minimálbér vagy a bérminimum, 13-16% között nőhet az átlagkereset, így a bérek vásárlóerejének visszaesése 2-6% között alakulhat.

Hiszen három-négy hónappal ezelőtt még nagyjából 14-15%-os inflációt várt a legtöbb gazdaságkutató és banki elemző 2023-ra. Egy-két hónapja viszont megjelentek a 2022-est is meghaladó, 15-16%-os inflációs előrejelzések is, az üzemanyagok árstopjának elengedése után pedig már nem ritkák a 18-20%-os pénzromlásról szóló prognózisok sem.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük