Közzétette - Kategória - Titkok - Rejtélyek - Összeesküvés elméletek, Titkok nyomában

A gabonakörök fejlődése


1989-ben jelentős fejlődésen mentek keresztül a gabonakörök. Ebben az évben megtalálták az addigi legnagyobb gabonakört Avebury mellett. A kör alakú képződmény mintegy 30 méter átmérőjű volt. A Winchester mellett talált gabonakör szintén kör alakú volt és egy hajlított ívvel rendelkezett, ami miatt ebihalnak nevezték azt el. Más gabonakörök véletlenszerűen, elszórtan jelentek meg a mezőkön.

Azonban a két legjelentősebb gabonakör egyedi módon jött létre: a középpontjukból négy irányba hajoltak el a növények szárai, egymásra jobbra zárt szöggel. A középpont örvény alakú volt.

Ezeknek a gabonaköröknek azért volt jelentősége, mert alakjuk eltért az addig megszökörr körkörös formától. Ez pedig ellentmondott annak az elméletnek, miszerint a gabonaköröket a szél hozta volna létre. A Whilthshire-i gabonakör keletkezését is nehezen tudták megmagarázni.

Ami érdekes volt, hogy 1989-ben a legtöbb gabonakört Wiltshire-ben fedezték fel. Az akkori adatbázis 305 gabonakört tartott számon, melyek közül csak 73 esett kívül Wiltshiren. Mi lehetett ennek az oka? Ha földönkívüliek okozták a köröket, akkor volt valami különösebb oka, hogy ezt a helyszínt választották?

A gabonakörök keletkezése felkeltette a média figyelmét is. A BBC külön műsort szentelt ennek a jelenségnek. Számos alkalommal kimentek a helyszínre vizsgálódni.

Az egyik rész forgatása során a gabonakör közelében különös zajra lettek figyelmesek a kutatók, melyet nem tudtak megmagyarázni. A hang olyan volt mintha egy elektromos verebet hallgatna az ember.

A műsor producere, John Macnish később beszámolt arról, hogy a hangról készült felvétel olyan népszerűvé vált, hogy 120000 fontot kerestek rajta. Mennyire lehetünk bizonyosak abban, hogy a BBC nem követett átverést? A BBC egy hiteles, nagy tiszteletnek örvendő médium, így nehéz elképzelni ezt róla.

1990-ben Avebury-ban jelentek meg gabonakörök. Ezek már sokkal több körrel égy gyűrűvel rendelkeztek, melyek összekapcsolódtak egymással olykor óriási köröket alkotva egészen 85 méter átmérőig. A Hampshireben talált gabonakörök azonban még fejlettebbek voltak mint a Wiltshireben felfedezett körök. Az egyik kört 1990 május 23-án találták Chilcomb mellett. Ez két körből állt, melyet egy folyosó kötött össze, de tartalmazott téglalapokat is mindkét oldalán.

Ezt a gabonakört számos másik követte, szintén Hampshire megyében. Ezt követően megjelentek a fékörös alakzatok is. Sokan azona véleményen voltak, hogy ezek a gabonakörök nem lehettek természetes úton létrejött képződmények. A július 12-én felfedezett gabonakör Wiltshire-ben jelent meg, egy Tim Carson nevű férfi földjén Alton Barnes mellett. Ez a kör több összeköttetésből állt, ahol kisebb körök is láthatók voltak. Egyesek kezek alakjait vélték felfedezni a képződményben, de meglehetősen asszimetrikus volt ahhoz, hogy ezt egyértelműen ki lehessen venni. Az egész gabonakör 119 méter hosszú volt. Látogatók ezrei mentek el a helyszínre, Tim Carson pedig 5000 fontot keresett a beszedett belépési díjak után. A később talált gabonakör, Silbury Hill mellett már 137 méter hosszú volt.

Ezt követően Hampshire megyében, Cheesefoot Head mellett megjelent egy újabb csodálatos gabonakör. Olyan volt, mintha magában hordozta volna a Wiltshire-ben talált gabonakörök tulajdonságait is.

Wiltshire és Hampshire megyén kívül jelentettek még gabonaköröket Sussexből, Norfolkból, Cambridgeből, Northantsból és Lancashireből is. Sőt mi több, Skóciából is érkeztek jelentések. Mint láthatjuk, valami előidézte a azt, hogy a gabonakörök egyre bonyolultabbá váljanak. Vajon mi lehet a háttérben?

Hugh Manistre | Seres Gábor/ paranormal.hu