Közzétette - Kategória - Életmód és Egészség tippek

5 tipp a depresszió ellen


depresszió
A borongós, sötét téli napok közelednek, ilyenkor mindannyian hajlamosabbak vagyunk depresszióra. Ha depressziósnak érzed magad, minél jobb gyorsan tenni ellene!

1. Mozogj!

Nem csak az egészségednek teszel jót vele, hamozogsz, de a depresszió ellen is harcolsz. Ha minden nap csak 20-30 percet sétálsz, kocogsz, táncolsz, satöbbi, akkor máris aktívnak érezheted magadat, így a depresszió is kevésbé jut majd eszedbe. Emellett ha eljársz jógázni, igazi depresszió-, és stressz-űző gyakorlatokat végezhetsz, megéri elmenni egy-egy órára!

2. Táplálkozz helyesen!

Ez szintén nem csak az egészségednek tesz jót. Tény, hogy az ételek hatással vannak a depresszióra – gondolj csak a csokira, amit szakítás után majszolsz és mennyivel jobban érzed magadat tőle! Ha nem eszel eleget, nem lesz elég energiád, fáradt, levert és lehangolt leszel – látod, egyenes út a depresszióhoz! Szóval, egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, még ha nem is érzed magadat éhesnek!

3. Azonosítsd a bajokat, de ne élj velük együtt!

Gondolkozz azon, hogy mitől érzed magadat szomorúnak, mi vezet a depresszióhoz – majd minderről beszélj egy gondoskodó baráttal, aki megért és felvidít. A beszélgetés már önmagában egy módja a megoldásnak, hiszen míg szavakba öntöd átgondolod a problémádat, majd miután kiöntötted a szívedet, felszabadulsz.

Miután mindent átgondoltál, tereld a figyelmedet valami pozitívra, majd gondolkozz el azon, hogy hogyan oldhatnád meg a problémáidat. Kérj segítséget, ha szükséged van rá, akár egy barát, akár egy családtag biztosan szívesen segít majd!

4. Szórakozz!

Szórakozással a rosszkedvet is elűzheted, hiszen jól tudod, hogy a nevetésnél nincs is jobb gyógyír! Vagy csak add ki magadból az érzéseidet, fess, rajzolj, firkálj, esetleg öntsd zenébe – ahogy neked jól esik! Szánj időt a barátaidra, a háziállataidra, nézz vígjátékokat, és a legfontosabb: nevess!

5. Nézd a dolgok jó oldalát!

A depresszió befolyásolja az adott személy gondolatait is, így számára minden lehangoló, negatív és reménytelen. Ha észreveszed a depresszió jeleit magadon vagy egy barátodon, próbálj segíteni! Mindig hangoztasd a dolgok jó oldalát, éreztesd vele, hogy fontos a számodra, vagy hogy fontos vagy mások számára. Gondoljatok bele, milyen erősségeitek vannak – ezek mind ajándékok, amiknek csak örülni lehet. Ami a legfontosabb, ne felejtsd el, hogy legyél türelmes önmagaddal vagy a barátoddal.

Tarts ki! A depresszióból kilábalni mindig hosszú idő, de a lényeg, hogy sikerüljön.

(Gy.A.)


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük