Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

30 ezer munkavállaló hiányzik a magyar köznevelésből: további ezer pedagógus távozhat az oktatásból


Mindezt Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke ismertette sajtótájékoztatójukon, kiemelve, hogy a statisztikát a kompetenciamérés telephelyi jelentéseiből, valamint a KSH adataiból nyerték

Közölte, hogy a köznevelésből jelenleg csaknem 20 ezer pedagógus hiányzik, az őket segítők közül pedig további több mint 14 ezer munkavállaló. Mint fogalmazott, ez egy „alulbecsült konzervatív szám”.

A rendszerből több mint háromezer óvodapedagógus, csaknem ezer iskolapszichológus, és 1700-nál is több fejlesztő- és gyógypedagógus hiányzik. A nyugdíjas visszafoglalkoztatottak száma pedig 9 ezer fő fölött van – az elnök szerint ezt az adatot szintén „hiányként kell kezelni”.

„Egyszerűen nem értjük, hogy a kormány miért nem áll ki a társadalom elé és ismeri el, hogy mekkora baj van az oktatásban” – mondta Totyik, aláhúzva, hogy a pedagógushiány 2015 óta folyamatosan nő, emiatt pedig az OECD átlaghoz képest is kevesebb tanár jut egy diákra.

Nahalka István oktatáskutató úgy vélekedett, hogy a közeljövőben a létszámproblémák súlyosbodása várható. Totyik Tamás hozzátette, hogy az előzetes visszajelzések alapján szeptemberben további ezer tanár távozhat az oktatásból – közölte az MTI.

A mostani kutatást közzéteszik, az adatokat pedig szeretnék összevetni a kormányéval. Mind mondta, nyitottak a párbeszédre, ám a kormányra nyomást kell gyakorolni, mivel „téves úton alapszik a bér, a pedagógushiány és a tantervi szabályozás”, emiatt pedig további demonstrációk is várhatók.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük