Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változás jön a hazai boltokban: Újabb fellépést tervez a magyar fogyasztók megtévesztése ellen a kormány


A kormány a leghatározottabban fellép a fogyasztók megtévesztése ellen, a családok védelme és az infláció csökkentése érdekében – írja közleményében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A háború és a rendkívül káros brüsszeli szankciók az egekbe lökték az inflációt. A Kormány a családok, a munkahelyek és a gazdaság védelme érdekében akciótervet dolgozott ki az infláció letörése és év végéig egy számjegyűre csökkentése érdekében. A Kormány intézkedései hatékonyak és látványosak: januárban először megállították a szankciós inflációt, majd csökkenő pályára állították – írja a GFM.

Az olyan lépéseknek köszönhetően, mint a kötelező akciózás vagy az online árfigyelő bevezetése,

TÖBB MINT 9 SZÁZALÉKPONTOT CSÖKKENVE MÁR HETEDIK HÓNAPJA TART A SZANKCIÓS INFLÁCIÓ TRENDSZERŰ MÉRSÉKLŐDÉSE.

Ez élénkítheti a keresletet, ezzel is segítve a fogyasztás ismételt bővülését.

Rejtett áremelések

Bár az infláció határozottan csökken, a multik profitéhsége és az árspekuláció nem múlt el. A multik amellett, hogy nagyobb mértékben emelik áraikat, mint azt a gazdaság indokolná, a magas árak miatt kieső fogyasztói keresletcsökkenést látva rejtett áremelésekkel vagy a minőség rejtett csökkentésével trükköznek annak érdekében, hogy tovább növeljék profitjukat.

Ezt a szakirodalom zsugorinflációnak (angolul „shrinkflation”) hívja, amely arra utal, hogy egy adott termék vagy szolgáltatás ára bár változatlan marad, csökken a kiszerelés mérete vagy akár romlik a termék vagy szolgáltatás minősége.

EGY TERMÉK ÁRA, HA A GYAKORLATBAN NEM VÁLTOZIK, MIKÖZBEN KISZERELÉSE A KORÁBBI 100 GRAMMRÓL 90 GRAMMRA CSÖKKEN, AKKOR VALÓJÁBAN TÖBB MINT 10 SZÁZALÉKOS „ÁREMELÉST” KELL ELSZENVEDNIE A FOGYASZTÓKNAK.

Az árspekuláns multik viselkedésének eredménye tehát az lehet, hogy a fogyasztók a korábbiaknál kevesebbet kapnak a pénzükért a megvásárolt termékekből, ezáltal jelentősen csökken a családok pénzének vásárlóértéke, sőt az is előfordulhat, hogy rosszabb minőségű termékekhez jutnak hozzá, ami egészségügyi szempontból is kiemelt kockázat. A zsugorinfláció különösen azért fogyasztóellenes, mert a multik kihasználják, hogy a vásárlóknak kevésbé tűnik fel a mennyiségi vagy minőségi változás a csomagolásokon, figyelmük többnyire az árcédulákra koncentrálódik.

A VÁSÁRLÓK MEGTÉVESZTÉSE ELLEN AZONBAN A KORMÁNY A LEGHATÁROZOTTABBAN FEL FOG LÉPNI ÉS MEGAKADÁLYOZZA, HOGY A CSALÁDOKAT – KÜLÖNÖSEN EBBEN A NEHÉZ GAZDASÁGI HELYZETBEN – MEGKÁROSÍTSÁK

– írja közleményében a GFM.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Don`t copy text!
%d bloggers like this: