Közzétette - Kategória - Egyéb

Zsámbéki templom és kolostorrom


Zsámbéki templom és kolostorrom.jpgZsámbék, Budapesttől nyugatra 30 km-re, a Nyakas hegy gerincének tövében, a Zsámbéki-medence észak-nyugati szélén fekszik, és annak névadó települése.

Már a pattintott kőkorban is lakott volt, jelentős kelta eredetű eraviszkusz, római és avar leletek is előkerültek a környékről, így az itt feltárt kelta postakocsi maradványai, melyek a Nemzeti Múzeumba kerültek (ez azt bizonyítja, hogy a hely már akkor is utak menti település volt), vagy a II. század-ból származó bronz harsona, mely legkorábbi hazai zenei emlékeink közé tartozik.

Zsámbék fénykora a honfoglalás utáni századokra esett, mivel a település az Esztergom és Székesfehérvár közötti kereskedelmi útvonal mentén feküdt. Az 1050-es években kőtemplom állt itt

Zsámbéki templom és kolostorrom.jpgAz 1050-es években már kõtemplom állt itt, amelyet a következõ században bõvítenek. III. Béla király a felesége kíséretével érkezõ Aynard lovagnak adományozza Zsámbékot. E család leszármazottai építik 1220 körül a késõromán-koragótikus bazilikát, amely rom mivoltában is a magyar építészettörténet kiemelkedõ emléke. Mellette állt a kolostor, amely a premontrei rend otthona volt. IV. Béla király 1258. június 6-án erõsítette meg az akkor már felépült templomra vonatkozó adománylevelét. Az épület sorsát 1763. június 28-án földrengés pecsételte meg, leomlott az északi mellékhajó boltozata és oldalfala. A rom gazdátlanná vált, a köveket széthordták a környékbeliek.

Zsámbéki templom és kolostorrom 291.jpeg

Nem is maradt volna belõle semmi, ha Rómer Flóris bencés tanár, mûvészettörténész és Henszlmann Imre mûtörténész az 1870-es években fel nem hívják a figyelmet az értékes emlék megmentésének szükségességére. Trefort Ágoston vallás- és közoktatási miniszter 1889-ben Möller István építészmérnököt bízta meg az állagmegóvási munkák elvégzésével. Munkája világszerte elismerést aratott. A késõbbi munkák során, 1934-ben Lux Kálmán építész tárta fel a templom északi oldalához csatlakozó kolostor falrészleteit, amit a pálosok építettek, amikor megkapták a birtokot Mátyás király adományaként. Mára ebbõl az épületbõl csak egy dongaboltozatos terem, – ez most a kõtár – a hajdani refektórium, az alapfalak és a kolostorhoz tartozó pincerendszer maradt meg.

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük