Közzétette - Kategória - Egyéb

Zobákpuszta-Szászvár (Kelet-Mecseki túra)


obákpuszta – Csurgó – Cigány-hegy – Dobogó – Szászvár

Táv: 20 km, szk: 490m, mi.: 6óra, jelzés: kek_sav_2.gif sarga_sav_2.gif zold_haromszog.jpg

A Hidasi- völgyön végighaladva és a túra többi szakaszában is sok csodás látványban lehet részünk.

Viszonylag nehéz túra.

Hidasi völgy.jpgZobákpusztáról az élelmiszerbolttól indulunk a kek_sav_2.gifjelzésen, áthaladunk a Magyegregyet Komlóval összekötő országúton. Rövid szakaszon párhuzamosan haladunk az országúttal, majd a patakon átküzdve magunkat, aszfalton kb. 50 méter után jobbra a Hidasi-völgyben folytatjuk túránkat.

Utunk a patak mentén kanyarog, a kidőlt fák megnehezítik haladásunkat, egyszer-egyszer le kell menjünk a patak mederbe, máskor meg a part oldalba egész magas „kitett” úton haladunk.

A patakon korábban több híd is átívelt, amelyek mára már tönkre mentek. A szurdok- völgy feltehetően innen kapta a nevét. A kidőlt fákkal tovább küzdve, rövidesen megérkezünk a völgy leglátványosabb természeti képződményéhez a Csurgóhoz.

Hidas völgyi csurgó.jpgA mésztufa képződmény vízesése 6 méter magas, télen a fagyok beálltával csodálatos jégformák láthatóak. A mészkőfal egyik zugában helyezték el a névtáblát, melyre folyamatosan rakódik a kiváló mész. Kis pihenő után túránkat a patak mentén a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzéssel együtt folytatjuk, amely rövid idő után jobbra a Takanyón végig haladva Zobákpusztára tart (a Márévártól érkezik). Mi továbbra is a lenyűgöző Hidasi völgyben, sok-sok kis lépcsőzetes vízeséssel szembe találkozva haladunk. Mielőtt egy tisztáshoz érnénk, utunkat keresztezi a zold_kereszt_2_sav.gif jelzés, amely balról a Vár-völgyből érkezik és jobbra Pusztabányára tart. A tisztáson áthaladva rövid idő után kiérünk a Zobákpusztát ill. Pécsváradot Máré csárdával összekötő erdei köves útra. Kis szakasz után letérünk jobbra a kövesútról, továbbra is a kek_sav_2.gif jelzésen haladva, nem kevés szintemelkedést begyűjtve araszolunk fölfelé, majd ismét egy köves úton találjuk magunkat amely Kisújbányára tart és Zobákpusztáról ill. Pécsváradról érkezik.

Cigány hegyi kilató.jpgEgy ponton jobbról a sarga_sav_2.gif jelzés a Zengőt ill. Püspökszentlászlót érintve Pécsváradról érkezik, balra a Cigány-hegyre tart. Továbbiakban a sarga_sav_2.gif jelzésen hosszasan haladunk, a kek_sav_2.gif jelzés pedig Kisújbányára tart. Meredek kapaszkodóban lesz részünk, amíg fölérünk a Cigány-hegyre (524 m)  A Kelet-Mecsek tetőszintjének ugyan nem ez a legmagasabb pontja, de központi elhelyezkedése révén innen nyílik a legteljesebb körpanoráma. Talán éppen ezért került ide a Kelet-Mecsek egyetlen kőkilátója. 2007-ben lett fölújítva. (Kitűnő fotótémák kínálkoznak) Kis pihenő után bokros, cserjés szakaszon haladva továbbra is a sarga_sav_2.gif jelzésen a zold_haromszog.jpgjelzéssel közösen folytatjuk túránkat. A Cigány-hegyet magunk mögött hagyva egy völgybe érkezünk, balról érkezik a kek_kereszt_2_sav.gif jelzés (Komlóról) , majd rövidesen a piros_sav_2.gif  jelzés keresztezi utunkat , amely jobbról-Mecseknádasdról érkezik és balra a Vár-völgybe tart. Ezután a korábban Komlóról érkező kek_kereszt_2_sav.gif jelzés jobbra a Farkas-árkon keresztül Váraljára tart.

Dobogó csúcsa.jpgRövid szakasz után jobbról csatlakozik hozzánk a Váraljai-völgyön keresztül Hidasról érkező sarga_kereszt_2_sav.gif jelzés. Enyhe emelkedő után a sarga_kereszt_2_sav.gif jelzés balra letér és a Vár-völgyet keresztezve Zobákpusztára tart. Az emelkedőt folytatva egy olyan pontra érünk ahol jobbra fordulva jelzetlen turistaúton, ösvényen érjük el Tolna megye legmagasabb pontját a Dobogót (594m) amely a Kelet-Mecsek harmadik legmagasabb csúcsa. A magas fáktól sajnos nincs kilátás a tájra. Rövid pihenő után visszaindulunk a sarga_sav_2.gif jelzéssel jelzett turistaútra. Túránkat folytatva egy völgybe érkezünk, majd kifelé haladva a völgyből a sarga_sav_2.gif jelzés letér balra és a Vörösfenyő kulcsos házat érintve Kárászra tart.

Szászvár.jpgTúránk hátra lévő részét a zold_haromszog.jpg jelzésen tesszük meg. A Somlyó és a Szamár-hegy közt elhaladva később az Ördög-nyereg- patakkal párhuzamosan haladunk, majd egy tisztásra érkezünk és keresztezi utunkat a sarga_kor_sav_2.jpg jelzés, amit arra utal, hogy min. 1 km-re forrásnak kell lennie. A tisztást magunk mögött hagyva lefelé haladunk és rövid idő után fiatal erdőben haladva lassan elérjük Szászvár határában lévő pincéket. A faluba beérve a Bánya utcánál jobbra fordulva rövidesen elérjük szászvár főterét, túránk végállomását.

Geocaching adatok

A Hidasi-völgy vízesése (GChida)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=795

Cigány-hegy, a Kelet-Mecsek egyetlen kőkilátója (GCIGAN)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2330

Dobogó – Tolna teteje (GCDOBO)
Geoláda típusa: Hagyományos geoláda
http://www.geocaching.hu/caches.geo?id=2319

Nagyobb térképért klikk a képre!

turaterkep.jpg


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük