Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vigyázzon ezekben a vármegyékben, itt történik a legtöbb közúti baleset


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) összesítette a legfrissebb adatait, amiből kiderült, hogy tavaly nem sokkal, de nőtt a sérüléssel járó közúti balesetek száma. Sőt, kiderült az is, hogy melyik vármegyében ülnek legtöbben ittas állapotban a volán mögé.

A KSH kiemelte, hazánkban tavaly 14 732 személysérüléses közúti baleset történt, ami 3,5 százalékos növekedést jelent a 2021-es évhez képest, amikor a koronavírus-járvány miatt csökkent a járműforgalom. Azonban a szám 11 százalékkal kevesebb a pandémia előtti, 2019-es adatnál.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 10 százalékkal ütköztek kevesebbet, a többi vármegyét és a fővárost növekedés jellemezte. Leginkább Zalában emelkedett a közúti balesetek száma, méghozzá 15 százalékkal. 2019-hez képest pedig Fejér vármegyében csökkent leginkább a balesetek száma (26 százalékkal), míg Tolnában 2,4 százalékkal emelkedett a balesetek száma, ami jelentős növekedésnek számít.

Tízezer lakosra számítva az országos átlag 15,2 baleset volt. A KSH elárulta azt is, hogy a legtöbb baleset nem a fővárosban volt, hanem Vas vármegyében, ahol átlagosan 20 baleset történt. Ezt követi Budapest (18,3) és Heves vármegye (17,2) – írja a Napi.

A balesetek 3,2 százaléka végződött halállal, 29 százaléka súlyos, 68 százaléka könnyű sérüléssel járt.

Mint írták, a halálos kimenetelű balesetek aránya Bács-Kiskun megyében volt a legmagasabb (6,7 százalék), a súlyos sérüléssel járóké pedig Fejér és Bács-Kiskun megyében (39-39 százalék). A KSH kitért arra is, hogy az ittas állapotban okozott balesetek száma 2,5 százalékkal, 1193-ra csökkent.

A legtöbb ilyen eset (167) a fővárosban történt, azonban ez az összes baleset 5,3 százalékát adta, ami a legalacsonyabb arány országos összevetésben. Alkoholos befolyásoltság legnagyobb arányban a Bács-Kiskun megyei (14 százalék) balesetekben játszott szerepet.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük