Közzétette - Kategória - Beregi Krónikák, Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bünügyi krónikái, Vezér cikkek

Vesztegetési kísérlet a beregsurányi határátkelőn


Kötelesség megszegésére irányuló hivatali vesztegetés bűntette miatt nyomoz a regionális nyomozó ügyészség egy külföldi férfi ellen, aki a gyanú szerint meg akart vesztegetni egy határrendészt.

Illusztráció

A megalapozott gyanú szerint egy moldáv állampolgár jogellenesen akarta átlépni Magyarország államhatárát és a korrupciós pénz átadásával azt akarta elérni, hogy ne vonjon szankciót maga után a schengeni övezetben való túltartózkodása. A megállapított tényállás szerint a férfi február 8-án 22 óra körül családjával Ukrajna felé akarta elhagyni Magyarországot, ezért egy litván honosságú személygépjármű vezetőjeként kilépésre jelentkezett a Beregsurány Közúti Határátkelőhelyen.

Az ellenőrzés során a határrendész megállapította, hogy a férfi a gépjármű hátsó ülésén utazó – három év alatti – gyermekek szállításához nem használt gyermekbiztonsági rendszert, valamint a schengeni övezetben tartózkodás engedélyezett határidejét 40 nappal túllépte.

Miután a határrendész tájékoztatta a férfit, hogy az elkövetett szabálysértések miatt bírságot fog kiszabni, az elkövető a kezelőfülke nyitott ablakához lépett, és az útlevélkezelő előtti asztalra tett 250 eurót és közölte, hogy ezt azért adja, hogy a rendőr kötelességét megszegve tekintsen el a bírságolástól és ne utasítsák ki Magyarországról. A határrendész a felajánlott jogtalan előnyt nem fogadta el. A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség lefoglalta a vesztegetési pénzt, elrendelte az elkövető őrizetét, akit gyanúsítottként hallgatott ki. A gyanúsított tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését.

A nyomozó ügyészség a külföldi férfit a Nyíregyházi Törvényszék elé állítja.

/szabolcsihir.hu/