Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Veszélyes konyhai eszközökre hívják fel a háztartások figyelmét


Az elmúlt évek kutatásai szerint a mikroműanyagok fogyasztása és a rákos megbetegedések között egyre több összefüggés látható. A veszély különösen a mindennapi konyhai eszközökből, például műanyag edényekből vagy vágódeszkákból eredhet, amelyek használat közben káros anyagokat bocsáthatnak ki. A szakértők az alumínium és üveg eszközöket ajánlják a műanyagok alternatívájaként, hogy csökkentsük az egészségünkre gyakorolt káros hatásokat.

Számos egészségünkre kevésbé káros alternatíva közül választhatunk, hogy elkerüljük a mikroműanyagok fogyasztását.
Fotó: Unsplash

Az elmúlt években egyre több kutatás jelent meg abban a témában, hogy a rákos megbetegedések és a mikroműanyagok fogyasztása között van kapcsolat. A veszély elsősorban a műanyag edényekből származik, amelyek használat közben a vízbe vagy az ételekbe oldódhatnak, különösen akkor, ha műanyag tárolóedényekben melegítünk ételt.

Sok olyan konyhai eszköz, amelyet napi szinten használunk, vagy tartalmaz, vagy kibocsát mikroműanyagokat az ételek elkészítése és fogyasztása során. – mondta a DailyMail-nek Dr. Joseph Mercola.

Arról is beszélt, hogy szintén kockázatos tárgyak közé tartoznak a műanyag vágódeszkák, tárolóedények, kávé- és teafőző kapszulák, valamint a műanyag só- és borsőrlők.

Ezek az anyagok összefüggésbe hozhatók a meddőséggel és hormonális eredetű daganatokkal.

– emelte ki Dr. Mercola.

Hogyan csökkenthető a veszély?

Mivel ezek az eszközök számos élelmiszerrel érintkeznek, az orvos azt javasolja, hogy váltsunk alumínium vagy üveg edényekre, amelyek használata biztonságosabb lehet.
A kutatások szerint a belélegzett vagy elfogyasztott mikroműanyagok felhalmozódhatnak a szövetekben illetve növelheti a szívroham és a stroke kockázatát.

Annak ellenére, hogy sokan próbálják csökkenteni a mikroműanyagokkal való érintkezést, ezek az ember által előállított részecskék szinte mindenütt jelen vannak: a levegőben, amelyet belélegzünk, a vízben, amelyet megiszunk, és az ételeinkben is. Emiatt a legtöbb ember szervezetében kimutathatók ezek a szennyező anyagok.

Bár a mikroműanyagokkal kapcsolatos kutatások még korai szakaszban járnak, egyre több bizonyíték utal arra, hogy káros hatással van a szervezetünkre.

A szakértők egyetértenek abban, hogy a mikroműanyagoknak való kitettség csökkentése érdekében érdemes a természetes, nem műanyag alapanyagú konyhai eszközökre váltani, valamint kerülni a műanyag tárolóedények használatát melegítésre.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük