Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Veszélyben a házi kertek – A covid és a majomhímló mellett, egy új idegenhonos inváziós rovar terjed Magyarországon


Kóbor Péter entomológus a Facebookon hívta fel a figyelmet egy új, idegenhonos inváziós kabócafajra, az élénkzöld lepkekabócára, amely hazánkban is megjelent.

Az élénkzöld lepkekabóca (Acanalonia conica) nagy testű és könnyen felismerhető élénk zöld színéről és széles elülső szárnyairól. Eredeti élőhelyén, Észak-Amerikában az amerikai lepkekabócával alkot közösségeket, amely faj itthon szintén inváziós kabócafajként ismert.

Az élénkzöld lepkekabóca fő kártétele, hogy a szőlő fiatal hajtásait felhasítva a növényi szövetekbe rakja le tojásait. Ez hegesedéssel, a hajtás elhalásával járhat, valamint a seben keresztül könnyebben juthatnak be bakteriális vagy gombás fertőzések.

Az entomológus kiemeli, hogy Európában és hazánkban az élénkzöld lepkekabóca egyelőre nem okozott problémát, azonban terjedésének nyomon követése a potenciális károkozás miatt fontos.

Azt kéri, hogyha valaki észleli a fajt, esetleg fényképet tudn róla készíteni, az adatokat (város, cím, esetleg GPS koordináták) küldjék el a kobor.peter@atk.hu e-mail címre.

Invazív fajok

Idehaza van ok aggodalomra, egyre több invazív faj lépi át az országhatárokat. Legutóbb Floridában őshonos növényeket találtak egy soroksári dülőn. Nyugat felől támad a jelzőrák, míg két meztelencsiga faj is terjeszkedik idehaza. A poloskainvázió szinte az ország minden szegletét érinti, a frissen elkészült országos poloskatérkép szerint, ezért összeszedtük, hogyan is védekezhetünk ellene. A nyugati dióburok-fúrólégy hatalmas károkat okoz a diótermésben, míg postaládáinkat kéretlen levelekkel érkező magok árasztják el.