Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Hatalmas bajban vannak a hazai autósok: júliusban eldől, hogy jut-e mindenkinek üzemanyag


Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének elnöke az index.hu-nak adott interjújában igen negatív képet festett az üzemanyag-ellátás terén kialakuló helyzetről.

Beszélt egyrészt a hatósági ár rendszeréről, ami szerinte fenntarthatatlan, hiszen

„a pénzügyi folyamatokkal teljesen ellentétes irányba megy.”

Szerinte emiatt áruhiány fog előbb vagy utóbb kialakulni, mivel senki nem tud veszteséggel termelni. Nagy kockázatként jelölte meg azt is, hogy jelenleg egyetlen finomító működik Magyarországon, ami a Molhoz tartozik. Ezt óriási – de nem egyedüli – rizikófaktornak nevezte.

„Igen, de további veszélyeket is látok még. Az egyik a hatósági ár mivel a szabadpiacon ilyen árhoz kapcsolódó nyersolajat nem lehet most beszerezni, ha most mondjuk máshonnan kellene beszerezni üzemanyagot is, akkor azt nem tudnánk 480 forint alatt megvásárolni a szabadpiacról. A másik probléma az ukrajnai csővezetékes ellátása. Az orosz Ural kőolaj nagy része az a Barátság kőolajvezetéken érkezik Magyarországra, ami most egy háborús övezeten fut keresztül, ahol bármikor történhet valami technikai probléma. Onnantól kezdve megszakad az ország kőolaj-ellátása. Szerintem mindenképpen el kellene szakadni az ársapkától.”

Jelenleg kilencvennapos stratégiai üzemanyagkészletünk van, és ha a finomítóval valami történik – plusz a piacról a hatósági ár miatt nem tudunk vásárolni –, óriási hiány és válság alakulhat ki Magyarországon.

Egri hozzátette, hogy július egy nagyon komoly próbatétel lesz, amikor sok minden el fog dőlni. „Kiderül, hogy a százhalombattai finomító bírja-e ezt a terhelést, illetve hogy mekkora üzemanyagigények lesznek” – tette hozzá.

Forrás: index.hu