Véradók Napja – a köztünk élő hősökre emlékeztek Vásárosnaményban

Vásárosnamény – November 27. a Véradók Napja Magyarországon, amelyet 1988 óta ünneplünk. A Véradók Napja különleges ünnep. Az emberség, az emberi szolidaritás és a felebaráti szeretet ünnepe. A véradás nagyszerűsége az önzetlenségben és az odaadásban rejlik, abban, hogy erre a vérre bármikor bárkinek szüksége lehet, és ez egyben bármikor és bárkinek az életét jelentheti!

A Magyar Vöröskereszt 1939 óta vesz részt a térítésmentes véradás szervezésében, melyet az Országos Vérellátó Szolgálattal együtt végeznek. A biztonságos hazai vérellátáshoz évente 500.000 egység vérre van szükség, így fél millió önkéntes embertársunk véradományát, önzetlen segítségét várják beteg embertársaink.

2019. november 21-én ezen alkalomból megtartották V. Partnerségi Találkozójukat a Vásárosnaményi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai, melyen többek között Baráthné Dékmár Henrietta, a Magyar Vöröskereszt vásárosnaményi járásának területi vezetője tartott előadást, melynek címe a Véradás szervezése napjainkban, irányított véradás volt. Előadásában kifejtette, hogy milyen nehézségekbe ütköznek az OVSZ és Vöröskereszt munkatársai, partnerei, ha a véradók toborzásáról, megszólításáról van szó. Sajnos egyre kevesebben jelentkeznek véradónak, pedig a szükség továbbra is fenn áll. A sokszoros véradók kiöregednek, vagy egyéb egészségügyi okból adódóan nem adhatnak vért és a fiatalok közül kevesen lesznek rendszeres véradók a jövőben, ezzel pedig az utánpótlás hiányozni fog.

Kiemelte az irányított véradás lehetőségeit, feltételeit is. Hangsúlyozta előadásában, hogy van arra lehetőség, hogy valakinek irányítottan adjunk vért, azonban a hivatalos állásfoglalás alapján ennek csoportazonosnak kell lennie!

Következő előadó Kántor Tímea, mentőtiszt volt. Előadásának a címe Apró cseppek, amik életet menthetnek. Előadása elején segített megérteni, milyen funkciókat lát el vér, mi alapján különböztetik meg a vércsoportokat. A legismertebb vércsoport rendszer az AB0, mely alapján az embert besorolhatjuk A,B, 0 és AB vércsoportba. A vér két alapvető részre osztható fel: a vérplazmára és az abban található sejtes elemekre (vörös és fehérvérsejtek, vérlemezkék).

A vörösvérsejtek felületén találhatóak bizonyos fehérjék, amelyeket antigéneknek neveznek. Ezeknek a különböző antigéneknek a jelenléte vagy hiánya határozza meg, hogy egy személy melyik csoportba tartozik.

A másik besorolás pedig a vércsoport mögött található + vagy – jelzés, mely az Rh-faktor meglétét vagy hiányát mutatja. Az Rh-összeférhetlenségnek az egyik legnagyobb jelentősége az anya-magzat kapcsolatában van, abban az esetben, ha az anya Rh-,a magzat pedig Rh+-faktorral rendelkezik.

Kiemelte, hogy bár vannak kísérletek, de a vért egyelőre mással nem lehet pótolni csak emberi vérrel, ezért is nagyon fontos, hogy minél több ember figyelmét felhívjuk ennek fontosságára. Korábban a gyárak szinte versenyeztek azért, hogy minél több véradót tudjanak felsorakoztatni, a sorkatonaság szintén nagy segítséget nyújtott. Sajnos ezek a kezdeményezések mára szinte teljesen megszűntek, amivel az utánpótlás nagy problémává vált. A fiataloknak sokszor nincs elképzelése sem, hogyan zajlik egy véradás, a kifogások között leggyakrabban a nagy tű, vagy a sok vér elvesztése szerepel és az, hogy biztosan fájdalmas procedúráról van szó.

A szlogen pedig, mellyel a véradásra ösztönzést próbálják segíteni, miszerint 1 véradással 3 ember életét tudod megmenteni valós, hiszen a teljes vérből háromféle készítményt állítanak elő (vörösvérsejt, vérlemezke (trombocyta), plazma).

Ki lehet véradó:

  • Véradásra jelentkezhet minden 18 és 65 év közötti, legalább 52 kg testsúlyú egészséges felnőtt.

Ami feltétlenül kell hozzá:

  • személyi igazolvány (vagy jogosítvány vagy útlevél) TAJ kártya, lakcímkártya kötelező (regisztrált donornál TAJ másolat is megfelel)
  • előtte étkezni kell, és sok folyadékot fogyasztani – a levett vérmennyiség 450 ml, ez testünk számára tartalék, fontos, hogy a folyadékfogyasztás bőséges legyen

Évente hányszor lehet vért adni:

  • Férfiak akár ötször, nők maximum 4-szer adhatnak vért. Ezek között minimum 56 napnak kell eltelnie

Amiben biztos lehet:

  • fertőzésveszély kizárt, egyszer használatos eszközökkel dolgoznak
  • az adatokat az adatvédelmi szabályoknak megfelelően kezeli az Országos Vérellátó Szolgálat

Az aktuális véradó helyszínek itt található:

http://voroskereszt.hu/hogyan-segithetsz/veradas/veradasi-helyszinkereso/