Közzétette - Kategória - Beregi Ünnepi Hét, Kiemelt rendezvények, Vásárosnamény hírei, Vásárosnaményi Krónikák, Vezér cikkek

„Védd természetesen!” – Ünnepi megemlékezés a Víz Világnapja alkalmából Vásárosnaményban


Vedd termeszetesen - Viz Vilagnapja megemlekezes a Bereg szíiveben, Vasarosnamenyban (1)

Vásárosnamény – A 2018-as Víz Világnap nemzetközi szlogenje nem véletlenül lett a „Védd természetesen!”. Bolygónk legégetőbb problémáival a XX. században csak regionális szinteken foglalkoztak a nemzetek, mára azonban már nem csupán a víz tisztasága a globális kérdés. Árvizek, aszályok, vízszennyezés – mind károsítják a növényzetet, talajt, folyókat, tavakat. Hogyan csökkenthetjük az ezek által okozott károkat? Hogyan szabhatunk gátat a környezetszennyezésnek? – A megoldást a természet maga kínálja. A jellemzően egyetlen funkciót – például csatornázás – betöltő szürke infrastruktúra megoldásai mellett a zöld infrastruktúra térhódítása azért fontos, mert több probléma egyidejű kezelésére is lehetőséget nyújt. Új erdőket kell telepíteni, vissza kell kapcsolni a folyókat az árterekhez, helyre kell állítani a vizes élőhelyeket, hiszen ezek tartják egyensúlyban a víz körforgását, javítva az emberiség egészségét és életminőségét. E jeles nap minden évben más nézőpontból hívja fel figyelmünket a víz alapvető szerepére. Az idén kiírásra kerülő pályázatok ezekre a megoldandó problémákra keresnek válaszokat, melyekhez a víz visszatérő és új barátainak egyaránt sok sikert és örömöt kíván.

Az országosan is megrendezésre kerülő megemlékezések sorából idén sem maradhatott ki a Bereg szíve, Vásárosnamény. A megemlékezéssel egybekötött szakmai előadásokkal tarkított Vásárosnamény Város Önkormányzata, a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákköre, a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, illetve a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület szervezésében jött létre. Az idei ,,Víz Világnapi 2018″ fantázianevet viselő  rendezvény helyszínéül ismét a Balázs József Városi Könyvtár és Művelődési Központ színházterme adott otthont.

A Víz Világnapját 25 évvel ezelőtt az ENSZ 1993-ban március 22-ét jelölte ki dátumaként, melynek célja, hogy gondolkodásunk középpontjába kerüljön ez a természeti kincs. A jövő generációinak is meg kell tanulnia, miért nevezzük kincsnek a tiszta vizet. A kezdeményezés igen fontos, hiszen a Föld édesvízkészlete nem kifogyhatatlan, körforgásának és tisztaságának megőrzése érdekében azonban nagyobb figyelmet kell szentelnünk környezetünk védelmére is. A világ szinte minden állóvize, folyója szennyezett. Jelenünk és az utánunk érkező generációk sorsa múlhat azon, miképpen gazdálkodunk a Föld vízkészleteivel, hogyan óvjuk és hasznosítjuk az élet egyik alapvető elemét.Vedd termeszetesen - Viz Vilagnapja megemlekezes a Bereg szíiveben, Vasarosnamenyban (2)

Az ünnepélyes megnyitó ceremóniát megelőzően Toldi Zoltán, a Beregi Természet és Környezetvédelmi Egyesület elnöke, egyben a megemlékezés főszervezője köszöntötte a nagy számban megjelent, több generációt felölelő publikumot.
elvalaszto vonal
Vedd termeszetesen - Viz Vilagnapja megemlekezes a Bereg szíiveben, Vasarosnamenyban (3)

A megemlékezés Filep Sándor, Vásárosnamény Város polgármesterének köszöntőjével kezdődött, aki a megjelent diákok és szülők tenni akarását méltatta, melyet követően a helyes és környezettudatos vízgazdálkodás illetve a természet megóvását hangsúlyozta ki, mely a jelen és jövő generációjának fontos feladata.
elvalaszto vonal
Vedd termeszetesen - Viz Vilagnapja megemlekezes a Bereg szíiveben, Vasarosnamenyban (4)

A polgármesteri köszöntőt követően Molnár Gábor, a FETIVIZIG IV. Folyamos Szakaszmérnökség szakaszmérnökének megnyitóbeszéde hangzott el. Megnyitójában a múlt, a jelen és jövő vízgazdálkodásáról, a víz élettani hatásairól és annak fontosságáról beszélt. Beszédében a helyi adottságokat is kiemelte, hisz egész Magyarországon nincs még egy olyan település, melyet négy folyó ölel át. Kiemelte továbbá a helyi diákok sikeres szereplését a Víz világnapja alkalmából megrendezett versenyen.
elvalaszto vonal
Vedd termeszetesen - Viz Vilagnapja megemlekezes a Bereg szíiveben, Vasarosnamenyban (5)

A rendezvény maga nem csak a megemlékezésről szólt, hiszen a „Víz Világnapja 2018” ünnepi rendezvényre rajz-és plakátpályázatot is hirdetett Vásárosnamény Város Önkormányzata, a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium Természetbarát Diákköre, a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, illetve a Beregi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület, mint szervezők. A szervezők által lebonyolított első díjátadón a Víz Világnapja alkalmából meghirdetett rajzpályázat díjazottjainak eredményhirdetésére került sor.

Az óvodások és általános iskola alsó tagozatos diákjai számára kiírt pályázaton a díjazottak Baráth Tibornétól, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium igazgató-helyettesétől és Filep Sándortól, Vásárosnamény Város polgármesterétől vehették át az elismeréseket.
Snap_2018.03.29_20h31m20s_001_Snap_2018.03.29_20h32m19s_002_elvalaszto vonal
Vedd termeszetesen - Viz Vilagnapja megemlekezes a Bereg szíiveben, Vasarosnamenyban (6)

A köszöntők befejeztével az immár megszokott ünnepi műsor vette kezdetét, ahol a Vásárosnaményi Eötvös József Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói mutatták be a Víz Világnapjának fontosságát. A Tóthné Simon Zsuzsa tanárnő által megkomponált előadás során látványos, számos filmrészlettel illusztrált előadáson emlékeznek meg a vízkészletek megóvásáról, és a vízminőség megőrzésének fontosságáról. Megtudhattuk továbbá azt is, hogy Föld felszínének több mint kétharmadát borítja víz, de ennek a víznek a túlnyomó része sós tengervíz, csak a 2,5%-a édesvíz. Ráadásul ez a néhány százalék is nagyrészt fagyott állapotban, a sarkvidékeken található. Miközben a Földön egyre kevesebb a tiszta édesvíz – egyre több vízre van szükségünk, mert a Föld népességének száma meredeken emelkedik, a XXI. század végén meghaladhatja a 10 milliárdot. Ez a vízfogyasztás növekedésével is jár, ugyanakkor már ma is a népesség jelentős része él biztonságos vízellátás, vagy megfelelő szennyvízelvezetés nélkül. Az előadás számos szakértő véleményét is tükrözte, mely szerint a felhasznált édesvíz háromnegyedét a mezőgazdaság és állattenyésztés, egyhetedét pedig az ipar fogyasztja el. Emberi használatra mindössze az édesvízkészlet tizede marad, s még azzal is igen pazarlóan bánunk. A világ minden kincsénél értékesebbé válik, ha hirtelen a szükségesnél kevesebb jut belőle. Pedig a víz legalább olyan fontos, mint a levegő, még ha tovább ki is lehet bírni nélküle. A víz az élet egyik lényegi összetevője. Minden életműködéshez vízre is szükség van, ez alól nincsen kivétel. Nélküle a növények kiszáradnak, a magok nem hajtanak, nem lenne állati, emberi élet sem.
elvalaszto vonal
Vedd termeszetesen - Viz Vilagnapja megemlekezes a Bereg szíiveben, Vasarosnamenyban (7)

Az ünnepi megemlékezés további részében szakmai előadásra került sor a Víz Világnapja 2018 alkalmából, melyet „Természetes vizek öntisztuló képessége” címmel Illés Zsolt a FETIVIZIG biológusa tartott meg a szép számmal megjelent érdeklődőknek.
elvalaszto vonalVedd termeszetesen - Viz Vilagnapja megemlekezes a Bereg szíiveben, Vasarosnamenyban (8)

A program további részében remekbe szabott énekprodukciót hallhattunk, ahol Páll Gréta a  Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium tanulójának csodás hangja zengte be a színházterem falait.
elvalaszto vonal
Vedd termeszetesen - Viz Vilagnapja megemlekezes a Bereg szíiveben, Vasarosnamenyban (9)

Az énekprodukciót követően a Vásárosnaményi II. Rákóczi Ferenc Gimnázium által, az általános iskolák 7. 8.-os diákjainak meghirdetett biológia és kémia vetélkedő nyerteseinek díjazása követett, melyet Baráth Tibornétól, a II. Rákóczi Ferenc Gimnázium igazgató-helyettesétől vehettek át a nyertesek.Snap_2018.03.29_20h47m38s_004_Snap_2018.03.29_20h48m38s_005_Snap_2018.03.29_20h49m09s_006_
elvalaszto vonal
Vedd termeszetesen - Viz Vilagnapja megemlekezes a Bereg szíiveben, Vasarosnamenyban (10)

Az utolsó versenykiírásban a Víz Világnapja alkalmából meghirdetett rajzpályázat díjazottjainak elismerésére került sor. A pályázatot középiskolások és általános iskolák felső tagozatosainak (5.6.7.8. osztály) részére hirdette meg a szervező csapat. A szebbnél-szebb pályamunkákat tartalmazó verseny jutalmait a nyertesek Filep Sándor polgármestertől, Molnár Gábor szakaszmérnöktől és Baráth Tiborné igazgató-helyettestől vehették át.Snap_2018.03.29_20h46m42s_003_
elvalaszto vonal
Vedd termeszetesen - Viz Vilagnapja megemlekezes a Bereg szíiveben, Vasarosnamenyban (11)

A díjátadók után Toldi Zoltán a Beregi Természet és Környezetvédelmi Egyesület elnökének zárszava követett, aki megköszönte a támogatást, a látványos műsorokat és a színvonalas pályázatokat.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük