Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Vasárnap pótolnak több, tavasszal elmaradt időközi választást


Hét településen lesz időközi önkormányzati választás vasárnap. Több olyan szavazást is most tartanak meg, amit tavasszal kellett volna, de járványügyi veszélyhelyzet miatt el kellett halasztani.

A Csongrád-Csanád megyei Kiszomboron az év elején lemondott a települést tizennyolc éve irányító Szegvári Ernőné (független). Posztjáért három független jelölt, a települést jelenleg alpolgármesterként irányító Szirbik Imre, valamint Tóth Antal és Csanádi Ferenc indul. A községben 3200-an szavazhatnak vasárnap.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján a májusban májusban elhunyt Tisza Sándor (független) polgármester utódját választhatja meg a 2700 helyi szavazó. Öt független jelölt indul: Tóth Zita, Tisza Tibor, Tisza Sándor Rajmund, Balogh Gyula és Tisza Andrásné.

A Békés megyei Zsadányban ugyancsak lemondott a korábbi polgármester Marton Sándor Roland (független) még februárban. Helyére négyen pályáznak, az 1800 lakosú községben: Dudás Árpád októberben még Fidesz-KDNP-sként indult, most függetlenként pályázik. Korábban 1994-től vezette a települést, és a tavalyi választáson a második lett. Galambosné Marcsó Andrea és Ilyés Lajos szintén függetlenként indul, Botlik Tibor pedig a Fidesz-KDNP színeiben. A névjegyzékben 1120-an szerepelnek. Ezt a szavazást eredetileg április 26-án tartották volna ugyanezekkel a jelöltekkel.

A Zala megyei Dobriban a települést 2006 óta irányító polgármester tavaly év végén mondott le, de a márciusi időközi szavazás jelöltek hiányában elmaradt. Most vasárnap hárman indulnak, mind függetlenek: a jelenlegi alpolgármester, Lógár Zoltán, a tavalyi választáson is jelöltként induló Biharvári Éva, valamint az egyik közeli településen élő Ecsedi József. A voksoláson 136-an szavazhatnak.

A Győr-Moson-Sopron megyei Gyalókán azért lesz időközi polgármester-választás, mert a tavaly októberben megválasztott Kincse Attila (független) polgármester lemondott. A polgármesteri tisztségért egyedüliként Varga Tamás (független) indul, a választói névjegyzékben 65-en szerepelnek.

Nógrád megye székhelyén, Salgótarjánban a 3-as számú egyéni választókerületben önkormányzati képviselőt választanak. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert Turcsány László – aki a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjeként dolgozott az önkormányzatban és 2010-től volt a választókerület képviselője – januárban személyes okokra hivatkozva lemondott, majd kilépett a Fideszből. A vasárnapi voksoláson négyen indulnak: Bangó Krisztián (Munkáspárt), Hegedűs Gábor (független), Kovács Andrea (Salgótarján, Szeretem! Egyesület – DK, Jobbik, LMP, MSZP, Párbeszéd, Tarjáni Városlakó Egyesület) és Turcsány László (független). A választói névjegyzékben több mint 2700-an szerepelnek.

A Komárom-Esztergom megyei Dunaszentmiklóson két önkormányzati képviselőt választanak vasárnap, miután februárban megváltozott munkahelyi körülmények miatt két képviselő lemondott, így a testület a működéshez szükséges létszám alá csökkent. A két képviselői helyért egy-egy jelölt indul, mindketten függetlenek, a településen 407 választópolgár adhatja le szavazatát.

A helyi választási irodák a koronavírus-fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében a szavazóhelyiségekben kézfertőtlenítőt helyeznek el, amelyet a választópolgárok a szavazóhelyiségbe érkezéskor és távozáskor is használhatnak. A szavazatszámláló bizottságok tagjai maszkot viselnek, és erre kérik a választópolgárokat is. Kérik azt is, hogy esetleges sorbanállás esetén tartsanak legalább 1,5 méter távolságot a többi várakozótól, valamint vigyenek magukkal tollat a voksoláshoz. A betegek, a mozgásukban korlátozottak – mint minden választásnál – most is mozgóurnát kérhetnek legkésőbb a szavazás napján 12 óráig a szavazatszámláló bizottságtól.

MTI