Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változott a benzin és a gázolaj összetétele a magyar kutakon


A jogszabályi előírásoknak megfelelően változott az üzemanyagok összetétele a hazai benzinkutakon.

A szabályozás szerint november 15-én A MAGYAR TÖLTŐÁLLOMÁSOKNAK ÁT KELL ÁLLNIUK A TÉLI SZABVÁNY SZERINTI ÜZEMANYAGOKRA, ezekkel hidegebb időben is garantáltan működnek a járművek, mezőgazdasági gépek. 2020 ebből a szempontból is rendhagyó év: a Magyar Ásványolaj Szövetség tagvállalatai a tavaszi nehézségek miatt már a 15-i határidő előtt átálltak a téli üzemanyagokra – írta a Pénzcentrum.

A GÁZOLAJ ESETÉBEN KIEMELTEN FONTOS SZEREPE VAN AZ ÁTÁLLÁSNAK. A téli időszakban egy hidegindíthatóságot javító adalékot adnak a gázolajhoz, így a határhőmérséklet eléri a szabványban előírt -20 Celsius-fokot. A nyári üzemanyagban egyébként -5 Celsius-fok ez a határérték, úgyhogy akkor sem kell aggódni, ha a váltás előtti időszakban esetleg már hidegebb idő lenne.

Azok a prémium üzemanyagok, amelyeket bizonyos töltőállomások még alacsonyabb vállalt hidegtűréssel hirdetnek, már akár -30 Celsius-fokig is képesek működtetni a dízelmotorokat – és ezt garantálják is a forgalmazók. ILYET AKKOR ÉRDEMES TANKOLNI, HA VALAKI OLYAN HELYRE MEGY, AHOL ÉJSZAKA TUDHATÓAN -20 FOK ALÁ IS LECSÖKKENHET A HŐMÉRSÉKLET – például síeléskor érdemes prémium gázolajat tankolni.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint lényegesen komolyabb feladat a téli-tavaszi átállás, mint a mostani. Ennek alapvetően az az oka, hogy a téli időszakban a benzinek lényegesen több könnyű, illékonyabb komponenst tartalmaznak, így a gőznyomásuk lényegesen magasabb, hogy megkönnyítsék a téli indítást.

Ez nyári időszakban már kockázatot jelenthet, ezért kerülendő ekkor a több illékony komponenst tartalmazó, így könnyebben párolgó téli benzin tárolása.