Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Változik a kormányrendelet a pedagógushiány miatt: Visszatérhetnek a nyugdíjas pedagógusok az állami iskolákba


Megjelent a Magyar Közlönyben az a rendelet, amely a „szociális, gyermekvédelmi vagy gyermekjóléti szolgáltatónál, intézményben, hálózatnál” és „köznevelési vagy szakképző intézményben” dolgozók számára is lehetővé teszi, hogy valaki úgy létesítsen ismét közalkalmazotti jogviszonyt, hogy közben már öregségi nyugdíjra is jogosult és utóbbit is változatlanul folyósítsák neki – hívta fel a figyelmet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) egy blogbejegyzésben, amelyet a 24.hu szemlézett.

Ez praktikusan azt jelenti, hogy

a nyugdíjas óvodapedagógusok és tanárok visszamehetnek dolgozni és közben a nyugdíjukat is megkapják.

Erre eddig az állami szférában csak külön kormányengedéllyel volt mód, az egyházi vagy alapítványi intézmények esetén azonban ezt feltételek és engedélyek nélkül megtehették.

A most megjelent intézkedés 2023. augusztus 31-ig érvényes, vagy amíg a háborús veszélyhelyzetet – amelyre a rendelet hivatkozik – meg nem hosszabbítják azon túl is, vagy nem oldják fel korábban.

„A kormány ezzel az intézkedésével elismerte, hogy óriási pedagógushiány van, így kénytelen végre hozzányúlni a nyugdíjjogosultságot elérő közalkalmazottakat és az önkormányzati és állami intézményeket sújtó jogszabályokhoz”

– írta a PDSZ.

A szakszervezet szerint ezzel ugyan egy diszkriminatív helyzetet old fel a kormány, azt azonban nem értik, hogy azt miért pusztán egy évre jelöli ki. Mindez szerintük „elismerése annak, hogy óriási a szakemberhiány. Egyértelmű, hogy pusztán emiatt történt mindez – és persze, megint átgondolatlanul”.