Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Üzent a rendőrség, erre kéri a lakosságot


Kérjük a közlekedőket, a figyelmeztető előrejelzést vegyék komolyan, és a szokásosnál óvatosabban közlekedjenek a ködfoltos területeken, ahol a tájékozódás nagyobb odafigyelést igényel − írja a rendőrség, emlékeztetve arra, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat figyelmeztetést adott ki szinte az egész országra a tartós, sűrű köd miatt.

A rendőrségi figyelmeztetésben kiemelik, hogy a köd különösen a lakott területen kívüli útszakaszokon lehet veszélyes, ahol a páraréteg olykor átláthatatlan, a járművezető nem tudhatja, milyen akadályok jelennek meg előtte, és a közvilágítás sem segíti a haladást.

AZ EGYIK LEGFONTOSABB, HOGY KÖDÖS ÚTSZAKASZOKON CSÖKKENTSÜK AZ AUTÓ SEBESSÉGÉT, VALAMINT TARTSUNK A SZOKÁSOSNÁL NAGYOBB KÖVETÉSI TÁVOLSÁGOT, ÉS LEHETŐLEG TARTÓZKODJUNK AZ ELŐZÉSTŐL.

rendőrség szerint különösen veszélyes helyzetet szülhet, amikor hirtelen érkezünk egy ködfoltba, mert ekkor a látótávolság nagyon rövid idő alatt jelentősen lecsökken, és nem tudhatjuk, milyen veszélyekkel, kockázatokkal kell számolnunk. Felhívták mindenki figyelmét arra, hogy köd esetén használjunk ködfényszórót. Amennyiben ezzel nem rendelkezünk, akkor a tompított fényszórót kell bekapcsolni.

A TÁVOLSÁGI FÉNYSZÓRÓ HASZNÁLATA KIFEJEZETTEN KERÜLENDŐ, HISZEN AZ ERŐS FÉNY A PÁRASZEMCSÉKRŐL VISSZAVERŐDVE VAKÍTÓ, ÁTLÁTHATATLAN FEHÉR FALAT KÉPEZ.

Mindig számoljunk az úttesten gyalogos, kerékpáros, vagy lassú jármű közlekedésére, meghibásodott jármű megjelenésére, melyek észlelése a ködben ugyancsak jelentősen korlátozódik − tették hozzá.

A gyalogosoknak azt üzenték: lakott területen kívüli útszakaszokon mindig vegyük fel a fényvisszaverő mellényt, mely észlelhetőségünket, és ezáltal biztonságunkat sokszorosára növelheti.