Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Uniós felmérés: a magyarok a legelutasítóbbak Ukrajna EU-tagságával szemben


Az uniós polgárok nagy mértékben támogatják az EU-nak az Ukrajna elleni orosz invázióra adott válaszát – ez derült ki a legfrissebb Eurobarometer-felmérésből, amelyet csütörtökön tett közzé az Európai Bizottság. A magyar válaszok azonban több ponton is élesen eltérnek az átlagtól.

A 27 tagállamban készített reprezentatív felmérés alapján a válaszadók széles körben támogatják az EU támogatását Ukrajnának és népének. A polgárok 93 százaléka egyetért a háború által érintett emberek humanitárius támogatásával, 88 százalékuk pedig a háború elől menekülő emberek befogadásával is. Emellett 80 százalék helyesli az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást, 66 százalék pedig egyetért azzal, hogy „Ukrajna csatlakozzon az EU-hoz, amikor készen áll”.

A válaszadók 71 százaléka gondolja úgy, hogy Ukrajna az európai család része, és 89 százalék rokonszenvet érez az ukránokkal szemben. Az európaiak többsége szerint a háború kitörése óta az EU szolidaritást tanúsít (79%), egységesen (63%) és gyorsan (58%) reagált. Az Ukrajna elleni támadást követően Oroszországgal szemben bevezetett szankciók támogatottsága is igen magas. A megkérdezettek 80 százaléka támogatja az Oroszország elleni gazdasági szankciókat, 79 százaléka pedig az orosz oligarchák elleni szankciókat. A válaszadók kétharmada támogatja továbbá, hogy az EU finanszírozza a katonai felszerelések vásárlását és szállítását Ukrajnának, háromnegyede pedig úgy véli, hogy az ukrajnai háború azt mutatja, hogy „nagyobb katonai együttműködésre van szükségünk az EU-n belül”.

Ehhez képest a magyarok több kérdésben is meglehetős ellenszenvvel viseltetnek az ukránokkal szemben. A magyar válaszadók ráadásul azok közé tartoznak, akik a legkevésbé követik figyelemmel az ukrajnai eseményeket és az uniós átlagnál kevésbé aggódnak a szomszédos országban történt fejlemények miatt. Amikor a kérdések arra irányultak, hogy éreznek-e szimpátiát az ukránok felé a válaszolók, akkor Magyarországról érkezett a legkevesebb olyan válasz (34 százalék), amelyben a polgárok teljes támogatásukról biztosították az ukránokat, további 43 százalék hajlott arra, hogy ezzel egyetértsen. Arra a megállapításra, hogy “Ukrajna az európai család része”, a legkisebb arányban – 16 százalékkal – a magyarok mondták azt, hogy ezzel teljesen egyetértenek és 39 százalék hajlott erre a válaszra. Hasonló volt a helyzet, amikor arra kértek reakciót, hogy Ukrajna csatlakozzon az EU-hoz, ha felkészült erre: itt a magyarok 15 százaléka értett ezzel teljesen egyet, további 33 százalék hajlott az egyetértésre. Ezzel az utolsók lettünk a sorban, viszont erre a kérdésre a magyarok – a franciákkal és a belgákkal együtt – adták a legnagyobb arányban (16 százalék) azt a választ, hogy „nem tudom”.