Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Ukrajna katonai támogatásra szólítja fel Magyarországot és Putyin barátsággal vádolja hazánkat


Ezzel lehet véget vetni a háborúnak Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő szerint. Ukrajna barátságtalan álláspontnak tartja Orbán Viktor kijelentését, miszerint Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért Oroszországnak. Magyarország nyújtson katonai támogatást Ukrajnának – írta kiadott közleményében Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

“Ha Magyarország igazán véget akar vetni a háborúnak, akkor a következőket kell tennie: hagyjon fel az Európai Unió egységének megroppantásával, támogassa az Oroszország elleni új szankciókat, és nyújtson katonai támogatást Ukrajnának ahelyett, hogy forrásokat bocsátana rendelkezésre az orosz katonai gépezet pénzelésére” – jelentette ki a szóvivő.

Nyikolenko azzal vádolta meg Magyarországot, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnököt segíti az Ukrajna elleni háborúban, és álláspontjával “tönkreteszi az Európai Unió egységét”.

A szóvivő Orbán Viktor kormányfő szerdai nemzetközi sajtótájékoztatójára reagált, amelyen a miniszterelnök egyebek között azt mondta, hogy Magyarországnak nem okoz nehézséget rubelben fizetni a gázért Oroszországnak, ha az oroszok ezt kérik.

Kijev ezt az ukrán “állammal szemben barátságtalan álláspontnak tekinti” – mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy “cinikusnak” tartják azt a magyar felvetést, hogy az oroszok és az ukránok Budapesten tarthatnának béketárgyalásokat.

Oleh Nyikolenko elítélte továbbá, hogy “a magyar vezetők vonakodnak elismerni Oroszország felelősségét a Bucsa, Irpiny és Hosztomel városokban elkövetett atrocitásokért”. Ez a hozzáállás “megerősítheti Oroszországban a büntetlenség érzetét, és akár bátoríthatja is az orosz erőket arra, hogy további atrocitásokat kövessenek el” – tette hozzá a szóvivő.

Ezeken a településeken az utóbbi napokban több száz civil holttestére bukkantak, akiket az ukrán hatóságok állítása szerint orosz katonák gyilkoltak meg. Oroszország kategorikusan tagadja ezeket a vádakat, és azt állítja, hogy az ukránok “megrendezték” ezeket a tömeggyilkosságokat.

Az Európai Unió éppen egy ötödik szankciós csomag elfogadását vizsgálja Oroszországgal szemben. Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő közlése szerint az EU-tagországok úgynevezett írásbeli eljárás útján akár már csütörtökön vagy pénteken, illetve a hétfői külügyminiszteri ülésén jóváhagyhatják az újabb büntetőintézkedéseket.