Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Egyre nagyobb a baj! Újra bevezetnék a maszkviselés kötelezettségét – Rusvai Miklós elárulta, mikortól lenne indokolt


Emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, a WHO ismét bevezetné a maszkviselés kötelezettségét, Indiában pedig egy minden korábbinál hatékonyabbnak tűnő Covid-ellenes orrsprayt tesztelnek.

Bár egyértelmű az emelkedés a múlt héthez képest, lassul a görbe emelkedése, ami várhatóan egy platóba fog hajlani, akár már a következő héten – mondta Rusvai Miklós a legfrissebb magyarországi Covid-adatok alapján. A víruskutató szerint ebből a szempontból a szennyvízadatok a meghatározók: ha stagnálás, legfeljebb minimális emelkedés látható, akkor bízhatunk abban, hogy a jövő héten tetőzni fog a mostani „járványhullámocska”.

Közben sajnos a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdai adataiból már kiderült: a 22 mintavételi helyből 17-ben emelkedés figyelhető meg. Öt mintavételi ponton stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, csökkenés egyik vizsgált városban sem tapasztalható – mondta az inforadionak.

Rusvai Miklós hozzátette: ha napokra elosztjuk a friss fertőzöttek heti számát, akkor olyan 1400-1500 körüli értéket kapunk, ami viszont lényegesen elmarad a január végi, február eleji 20 ezer körüli (napi) új esettől. Vagyis, ha lehet hinni a trendeknek, akkor ez valóban csak egy „hullámocska” lesz, ami a jövő héten tetőzhet – ismételte meg a víruskutató, aki szerint minderre az is

reményt adhat, hogy Nyugat-Európa már túl van a csúcson.

Emlékeztetett, Nagy-Britanniában kezdődött, majd Portugália és Franciaország következett, ahol már javult a helyzet. Jelenleg pedig Közép-Európában, Csehországban, Szlovákiában, Ausztriában és Magyarországon a legrosszabbak az adatok, de várhatóan, a keletebbre fekvő Románia sem fogja megúszni.

Rusvai Miklós elmondta: jelenleg az omikron két alvariánsa, a BA4-es, a BA5-ös okozza a legnagyobb számú fertőzést Európa-szerte. E két variáns másfél hónapja bukkant fel, és fokozatosan leváltják a korábbi omikron mutációkat. Megjegyezte, a január-februári járványhullámot is már az omikron okozta, de annak főként BA2-es változata.

Világszerte emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma. Jelenleg több mint 565 millió embernél igazolták a kórt. A halálos áldozatok száma meghaladja a 6 millió 374 ezret. Magyarországon a múlt héten több mint 10 ezer új esetet regisztráltak, 40-en haltak meg a vírus szövődményeiben. A szennyvízadatok alapján 22 mintavételi helyből 17-ben figyelhető meg a vírus örökítőanyagának növekedése. Az aktív fertőzöttek száma már több mint 21 ezerre nőtt. A 866 kórházban ápolt beteg közül 17-en vannak lélegeztetőgépen. Összesen 6 millió 400 ezren kaptak védőoltást, 311 és fél ezren a negyediket is.