Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb veszélyes kullancsfajok jelentek meg Magyarországon: így védekezzünk ellenük


Bár a nyár szuper évszak, hiszen ilyenkor igyekszünk a lehető legtöbb időt a természetben tölteni, mégis, nem árt vigyázzunk, hiszen a darazsakon, méheken és egyéb vérszívókon kívül más élőlények is leselkedhetnek ránk. Például a kullancsok, melyek közül idén sajnos újabb fajok jelentek meg hazánkban.

Oskanov/istockphoto.com

Hazánkban körülbelül húsz kullancsfaj él, leggyakoribb közülük a kutyakullancs és a közönséges kullancs. Az őshonos állatok leginkább erdőkben, patakok mentén és tisztásokon fordulnak elő, de sajnos egyre nagyobb számban jelennek meg az ember lakta övezetekben is. Gyakran találkozhatunk ugyanis velük akár kertünkben, akár egy-egy dús növényzetű városi zöld területen, így mondhatni, gyakorlatilag bárhol összeszedhetjük őket.

A kullancsok több veszélyes betegséget terjesztenek

Nagyon oda kell figyelni, hogy merre járunk. Ha magasabb fűben, természetközeli helyeken, erdős-fás területeken kirándulunk, érdemes mindig leellenőrizni magunkat, nem mászott-e belénk egy kullancs. Ha ugyanis nem vesszük időben észre, ez az ártalmas állat komoly betegségeket terjeszthet. A kullancsok több, emberre veszélyes kórokozót hordoznak, az általuk terjesztett betegségek közül a leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladás.

Az agyvelőgyulladás sajnos egyelőre nem gyógyítható, de védőoltással kiküszöbölhetjük ezt a súlyos betegséget. A kullanccsal fertőzött ember a kezdetekben fejfájást, gyengeséget és rossz közérzetet érezhet. Később megjelenő tünet pedig az aluszékonyság, szédülés, tarkómerevség, nagyon erős fejfájás és bénulás. Sajnos egyes esetekben kórházi ellátásra van ilyenkor szükség, és az időben való reagálás mindig kulcsfontosságú.

Lyme-kórt az ember szervezetébe juttatott baktériumok okozzák, és míg az előbb említett betegségre van védőoltás, úgy a Lyme-kórra sajnos nincsen megelőző kezelés. A Lyme-kór legjellemzőbb tünete a csípés körül kialakult ovális alakú kipirosodás a bőrön. Itt is nagyon fontos a betegség korai felismerése, hiszen antibiotikummal kezelhető, azonban, ha elodázzuk a tüneteket, később maradandó problémáink is lehetnek pl. szív- és érrendszeri panaszok vagy egyéb krónikus betegségek.

Újabb veszélyes fajok Magyarországon

A Magyar Kullancsszövetség elnökének tájékoztatása szerint hazánkban idén az enyhe tél és a nedves, párás időjárás következtében egyre több kullancs jelenik meg, sőt, két újabb fajt is azonosítottak a szakértők. Az aranysakálok által behurcolt Hyalomma nemzetségbe tartozó kullancsfajok különösen veszélyesek, hiszen olyan kórokozókat terjesztenek, amik az emberre nézve rendkívül ártalmasak. A krími-kongói vérzéses láz vírusát már Magyarországon is felfedezni vélték – köszönhetően az ártalmas új kullancsoknak.

Sajnos az egyes fajok szaporodásának és megjelenésének az enyhébb tél és a melegebb tavaszi idő is kedvezett, így kiemelten fontos, hogy megfelelően védekezzünk ellenük, és ha már megtörtént a baj és a fertőzés, minél előbb forduljunk orvoshoz és kezdjük meg a kezelést.

Mit tehetünk a kullancsok ellen?

Szakértők szerint az egyetlen, amit tehetünk, hogy kémiai szerekkel védekezünk az állatok ellen. Ha túrázni vagy természetbe indulunk, mindig fújjuk be magunkat kullancs riasztó spray-vel, hiszen ezek a kemikáliák az emberi bőrre nem ártalmasak, ám a kullancsoknak annál inkább riasztóak.

Mindig legyen nálunk kullancs-eltávolító eszköz pl. speciális kanál, mellyel elejét vehetjük a bajnak, és anélkül, hogy az állat bármely része bennünk maradna a kiszedés során, maradéktalanul és biztonságosan el tudjuk távolítani az ártalmas bogarat. Ha ugyanis csipesszel próbálkozunk például, könnyedén megsérthetjük a kullancsot, ami védekezésképpen fertőző nyálat juttat ellenségébe.

Ha erdőben, tisztásokon és egyéb vadregényes tájakon járunk, hazaérve mindig nézzük át magunkat alaposan. Fokozottan figyeljünk a hajlatokra, a hajas fejbőrre és a talpunkra is, hiszen attól, hogy ezeket a testrészeinket nem látjuk teljesen, ugyanúgy kiváló táptalajai lehetnek a kullancsok támadásának. Amint kullancsot látunk magunkban, óvatosan távolítsuk el! Ha pedig sokkal később vesszük észre a problémát, esetleg a tüneteket több nap múltán tapasztaljuk magunkon, minden esetben forduljunk azonnal orvoshoz, aki kellő instrukciókkal ellát minket és megkezdi a szükséges kezelést.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük