Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb változás érik az iskolákban, itt a tornamentes tanóra? A fizikai helyett, jöhet az elméleti testnevelés óra


Több mint tíz évvel ezelőtt vezette be az egyik korábbi Orbán-kormány, hogy a hét minden napján kötelező testnevelési órát tartani, ám azóta is képtelen biztosítani ennek feltételeit.

Azokban az iskolákban, ahol a tornatermek szűkössége vagy hiánya miatt nem lehet szakszerűen megtartani a heti öt testnevelésórát, legyenek elméleti tanórák, például tanítsanak a diákoknak sporttörténetet. Ezt javasolta az oktatásirányítás az érintett intézményeknek, miután az Orbán-kormány nemrég szigorított a testnevelésórák alóli felmentés szabályain – értesült a Népszava.

A heti öt testnevelésórából kettőt eddig ki lehetett váltani sportköri foglalkozásokkal vagy néptánccal, idén szeptember 1-jétől viszont erre (a versenysportolók kivételével) már nem lesz lehetőség. Ez azt jelenti, hogy az eddiginél több diáknak kell részt vennie hetente mind az öt testnevelésórán. Ezt nehezíti, hogy még mindig vannak olyan intézmények, ahol se tornaterem, se tornaszoba nincs. A napilap információi szerint a köznevelésért is felelős Belügyminisztérium (BM) felmérte a helyzetet, és arra jutott, hogy valóban nincs meg mindenhol a megfelelő iskolai infrastruktúra. Ezért javasolta az elméleti testnevelésórák megtartását. Ezzel zárójelbe teszik, hogy a felmentési lehetőségek szűkítését épp azzal indokolták, hogy a gyerekek keveset mozognak és elhízottak. A tárca a napilap többszöri érdeklődése ellenére nem óhajtott nyilatkozni intézkedéséről.Az Orbán-kormány a 2012/2013-as tanévtől vezette be a mindennapos testnevelést, de már ekkor problémák voltak a megvalósítással. Többször előfordult, hogy a tárgyi feltételek hiányossága miatt a
tantermekben, az iskolák folyosóin kellett megtartani a testnevelésórákat. Részben ezért vezették be azt a lehetőséget, hogy néptánccal, sportkörökkel ki lehessen váltani heti két testnevelésórát.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük