Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb rekordot jelentett be a kormány


Januárban még soha nem volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma – fogalmazott Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára.

Fotó: Kovács Tamás / MTI)

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint 2022 januárjához képest további 5 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma, így 2023 januárjában mindössze 243 578 munkát keresőt tartottak nyilván.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szerint ez a januári hónapokat tekintve a valaha volt legkedvezőbb eredmény. A kommünikében arra is felhívták a figyelmet, hogy még egyszer sem  volt ilyen alacsony a regisztrált álláskeresők száma az év első hónapjában a rendszerváltás óta.

ÖSSZEHASONLÍTÁSKÉNT: 2010 JANUÁRJÁBAN A REGISZTRÁLT ÁLLÁSKERESŐK SZÁMA MEGHALADTA A 650 EZER FŐT.

A minisztérium szerint az eredmény egyértelmű és Magyarországon a munkaerőpiac továbbra is feszes, a „háború és a magyarok által elutasított szankciók sújtotta gazdasági helyzetben is sikerül megvédeni a teljes foglalkoztatottságot és így a családokat” – fogalmaztak.

Beindult a tárca, sorra érkeznek a bejelentések

A minisztérium a közleményében kiemeli, hogy az alig néhány hete indított Vállalkozások Munkaerő Támogatása és a Munkatapasztalat szerzést elősegítő programokra már több mint 2 ezer álláskereső foglalkoztatására érkezett be kérelem, 2 milliárd forintot meghaladó értékben, ami érdemben elősegítheti a munkát keresők mielőbbi elhelyezkedését.

Annak érdekében, hogy 2023 egészében válságálló legyen a gazdaság és kivédjük a recessziót, a Kormány gazdasági védvonalat hozott létre

– fogalmaznak a közleményükben, amelyet úgy zárnak, hogy a napokban induló 700 milliárd forint keretősszegű Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogrammal már 3 000 milliárd forintnyi, azaz a GDP 4 százalékának megfelelő olcsó finanszírozási forrás elérhető a vállalatok számára, a magas kamatkörnyezetben is. Erről részletesen itt írtunk.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük