Közzétette - Kategória - Magyarország hírei - Bűnügyi - Gazdasági - Politikai hírek

Újabb óriási pofont kapnak az autósok – Nagyot drágulhatnak az autópályamatricák Magyarországon


A kormány tavalyi döntése értelmében az e-matricák és e-útdíjak mértékét a megelőző év augusztusi, KSH által közreadott éves bázisú infláció alapján kell meghatározni, 10 forintra kerekítve – számolt be a napi.hu. Tekintettel a jelenlegi előrejelzésekre, mindez azt jelentheti, hogy erőteljesen drágulnak majd az autópályamatricák Magyarországon.

Fotó: KUMMER JÁNOS / 24.HU

Tavaly augusztusban a KSH által mért augusztusi éves infláció mértéke 4,9% volt, így lett többek között a korábbi 5 ezer forint/éves megyei matrica ára 5450 forint. A jelenlegi augusztusi fogyasztói árindex publikálása szeptember 8-án történik meg, de ha az előrejelzéseket figyelembe vesszük brutális drágulás érkezhet. A júniusi éves infláció 11,7%-on volt, de ezt az adatot az üzemanyag-árstop és a teljes értékű rezsicsökkentés még fékezte. Tavaly augusztusban ez 4,9 százalék volt – így ennyivel nőttek a 2022-es sztrádadíjak. Az idei augusztusi fogyasztói árindexet majd szeptember elején (szeptember 8-án) ismerhetjük meg, de ha komolyan vesszük Virág Barnabás MNB-alelnök prognózisát, akkor óriási drágulásra készülhetünk.

Így aztán e számítás szerint is 16-17 százalék lehet majd az augusztusi év/év infláció és ebben az esetben ennyivel nőnek majd az útdíjak is 2023 első napjától kezdődően (ezek a tarifák vonatkoznak az elővásárlásra is).

Néhány példa:

  • A D1 éves matrica ára a jelenlegi 46 850 forinttól 54-55 ezer forint közé emelkedhet.
  • A legolcsóbb D1 10 napos jogosultság az idei 3820 forintról 4500 forint közelébe drágulhat.
  • A megyei matrica ára 5 450-ről 6 400 forint közelébe nőhet.
  • Egy busz éves matricája pedig 37 ezer forinttal drágulhat és 2023-től elérheti a 255 ezer