Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb nyugdíjkorhatár emelés a láthatáron – A számítás módját és további emelést javasol az MNB


Újonnan bejelentett csomagjában a Magyar Nemzeti Bank (MNB) többek között a jelenleg hatályos nyugdíjszámítás módjának felülvizsgálatát és a nyugdíjkorhatár emelését is javasolja. Támogatná tovább a gyermekvállalás elismerését a nyugdíjrendszerben, változtatna a Nők40 korhatárán is, illetve arra ösztönözné a lakosságot, hogy nyugdíjcélú megtakarításba fektesse a pénzét.

A  jegybank új, 144 pontos javaslatcsomagjában a teljes foglalkoztatás fenntartása és termelékenység növelése érdekében veti fel a nyugdíjkorhatáron túli munkavállalás után járó a nyugdíjbónusz emelését, a nyugdíjkorhatár várható élettartamhoz kapcsolását, illetve a nyugdíjszámítás módjának felülvizsgálatát. Az idősebbek foglalkoztatásának növelését az öregségi nyugdíjkorhatáron túli munkavállalás után járó évi 6 százalékos nyugdíjbónusz emelésével kívánják elérni.

Nyugdíjbónusz

Hazánkban alacsony a korhatár betöltése után, a nyugdíj igénylése nélkül tovább dolgozó nyugdíjasok száma, aminek egyik oka a nem megfelelő ösztönzőrendszer. Az idősebb korosztályok foglalkoztatásának növelése érdekében javasoljuk, hogy emelkedjen a korhatáron túli munkavállalás után járó évi 6 százalékos nyugdíjbónusz

– írja az MNB.

Nyudíjkorhatár-emelés

Az MNB szerint az uniós országok több mint fele vezetett már be automatikus mechanizmusokat a nyugdíjrendszer fenntarthatósága érdekében. Több nemzetközi példa is van arra, hogy a nyugdíjkorhatár a jövőben a várható élettartam emelkedéséhez fog kapcsolódni. Így a népesség-előrejelzések alapján várható élettartam emelkedés nem rontja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát – írják.

Nyugdíszámítás módjának felülvizsgálata

Az utolsó évek béremelkedésétől nagyon erősen függ Magyarországon az induló nyugdíj. A valorizáció felülvizsgálatával az induló nyugdíj szintjét kiszámíthatóbbá lehet tenni. Az ellátások nettó helyettesítési rátája hosszú távon elérheti a 94 százalékot, ami jelentős mértékben a korhatár betöltése utáni munkavállalás ellen ösztönöz.

Egyéb javaslatok

A javaslatcsomag támogatná a gyermekvállalás elismerését is a nyugdíjrendszerben. „A nyugdíjrendszer családalapúvá tétele alapvetően egy társadalmi igazságossági kérdés, amely elsősorban hosszútávon fejthet
ki hatást a demográfiai folyamatokra. A nyugdíjrendszer családbarát átalakítása több módon is megvalósulhatna.

Megoldás jelentene például a családi adókedvezmény figyelembe vétele a nyugdíjszámításánál, fix összegű havi nyugdíjkiegészítés a gyermekek száma alapján, a gyermek(ek) járulékfizetésének százalékában meghatározott mértékű nyugdíjkiegészítés, vagy a Nők40 program demográfiai feltételekhez kapcsolása

– olvasható a javaslatcsomagban.

Ezenfelül a lakossági megtakarításokat is a nyugdíjcélú és egészségügyi megtakarítások felé irányítanák. Azt viszont nem fejtik ki bővebben, ezt hogyan tervezik ösztönözni.