Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb nyersanyaghiány fenyeget: nagy drágulás jöhet a boltokban


Hamarosan hiány alakulhat ki a műanyagok európai piacán, elsősorban azért, mert hiánycikké vált a gyártásukhoz szükséges egyik nyersanyag. A műanyag zacskóktól a palackokig minden műanyagot érintő probléma elkerülhetetlen áremelkedésekkel fenyeget.

Fotó: Pixabay

Több tíz ezer európai műanyaggyártó érte súlyos csapásként, hogy megdrágult a termékeik előállításához szükséges műgyanta ára. A fontos nyersanyag hatéves csúcsra drágult, miután az erős kereslet az ellátás gyengeségével párosul – írja a Finacial Times.

A baj az elmúlt év végén alakult ki, amikor Európában az újabb bezárások után újra élénkülni kezdett a kereslet. A helyzet a fogyasztói termékek sokaságának drágulásával fenyeget, mivel a termelők és a kereskedők nem tehetnek mást, mint hogy áthárítják a végfelhasználókra a drágulást.

A műgyantákat elsősorban a polietilén- és polipropilén-gyártásban használják, áruk december óta 25 százalékkal, tonnánként 1500 euróra nőtt. Ilyen árszintre utoljára 2015-ben volt példa – derül ki az ICIS piaci információs szolgáltató adataiból. Eközben eltűnt az áru is a piacról, mivel lelassult a nyersanyag szállítása. Ez „katasztrofális” hatással jár az iparágban – mondja Ron Marsh, a Polymers for Europe Alliance szakmai szervezet vezetője.

Vannak olyan üzemek, amelyek kifogytak a nyersanyagból, másoknak vannak még készleteik, de hamarosan azoknál is ugyanez lesz a helyzet – fejtegette a szakember. Renato Zelcher, az olasz Crocco polietilén-gyártó vállalat vezérigazgatója szintén drámaian fogalmaz. Szerinte válságba került a műanyaggyártó iparág, az áremelkedés saját cégét tragikus helyzetbe hozza.

Régen minden jobb volt

Európában körülbelül ötvenezer kicsi és közepes műanyagtermék-gyáró vállalat tevékenykedik, amelyek a legkülönbözőbb fajta műgyantából állítanak elő élelmiszer-csomagolásra való termékeket, műanyag zacskókat, tárolóedényeket és palackokat. Nemrégiben érkezett hír arról, hogy veszélyezteti a koronavírus-vakcinák gyártását azoknak a műanyag zsákoknak a hiánya, amelyekkel az oltást készítő üstöket kibélelik. Ez is mutatja a gyártási probléma jelentőségét.

A műanyagok ára az ezredfordulót követő két évtized túlnyomó részében Európában a világ többi részével összehasonlítva alacsony volt, ám az elmúlt hónapokban a hiány és az erős kereslet találkozása miatt megállíthatatlan volt a drágulás. Támaszt adott az áraknak az is, hogy a műanyagok végső nyersanyaga, a kőolaj is drágult az elmúlt időszakban és ősszel az erős hurrikánszezon és a konténerhiány miatt csökkent az európai polietilén-import az USA-ból.

A gyártóknak egyelőre biztonságot nyújt mindez ellen, hogy hosszú távú megállapodások alapján szerzik be a műgyantát, amelyek rögzítik az árakat, ám Zelcher szerint, ha ez nem így lenne, akkor kisvártatva csődbe mennének a cégek.

A fogyasztó bőrére megy

Az elmúlt hónapok nyersanyag-áremelkedése miatt a műanyagok gyártásával elérhető profitráta elvékonyodott – mondja Marsh. Emellett a műgyanta raktárkészleteinek kiürülésével párhuzamosan a műanyag termékek készletei is aggasztóan alacsonnyá váltak. Ha a kínálat még egy hónapig alacsony marad, akkor az áruházláncok ki fognak fogyni a termékeik becsomagolásához szükséges műanyagból – tette hozzá. És a baj nem csak a napi fogyasztási cikkeket érinti, hanem a polimeralapú higiéniai termékeket is, amelyek közül a legismertebbek az arcmaszkok.