Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb halálos vírus fertőz Európában: figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Világszervezet


A papagájláz néven is ismert bakteriális fertőzés, a halálos psittacosis járvány több európai ország lakosait is érintette – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO).

A járvány kitörését először 2023-ban észlelték, és az idei év elején pedig tovább terjedt. Eddig öt ember halálát jelentették. A papagájlázat olyan baktériumok okozzák, amelyek a Chlamydia családjába tartoznak, és különböző vadon élő és házi madarakban, valamint baromfiban megtalálhatók. A fertőzött madarak nem mindig látszanak betegnek, de a baktériumokat kilélegezve vagy ürítve terjesztik.

Az emberek általában úgy kapják el a papagájlázat, hogy belélegzik a fertőzött madár váladékából származó port – közölte az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja. Az emberek akkor is megbetegedhetnek, ha egy madár megharapja őket, vagy ha csőrrel-szájjal érintkeznek. A betegség nem terjed a fertőzött állatok fogyasztásával – írja a CNN.

Az emberről emberre történő terjedése is lehetséges, de a tanulmányok szerint ritka. A legutóbbi esetek többségében az emberek háziasított vagy vadon élő madarakkal érintkeztek, amelyek fertőzöttek voltak – közölte a WHO.

A legtöbb ember, aki elkapja a papagájlázat, enyhe betegségben szenved, amely a beteg madárral való érintkezés után 5-14 nappal kezdődik, és fejfájást, izomfájdalmat, száraz köhögést, lázat és hidegrázást okoz. A fertőzést antibiotikumokkal lehet kezelni, és az emberre nézve ritkán halálos kimenetelű.

Ausztriában általában csupán évi két betegség fordult elő eddig, azonban 2023-ban március 4-ig 14 megerősített esetet jelentettek, idén pedig további négyet. Az esetek nem függenek össze, és egyik személy sem számolt be arról, hogy külföldre utazott volna, vagy vadon élő madarakkal került volna kapcsolatba. Dániában évente általában 15-30 emberi megbetegedést regisztrálnak, amelyek többsége házimadarakkal vagy hobbimadarakkal, például versenygalambokkal való érintkezésből ered. Február 27-ig 23 megerősített esetet regisztráltak a járvány kitörésekor, de az ottani közegészségügyi tisztviselők gyanítják, hogy az esetek száma valójában sokkal magasabb – közölte a WHO. Dániában a fertőzés miatt 17 ember került kórházba, 15-nek tüdőgyulladása volt és négyen meghaltak. A WHO jelentése szerint Dániában egy beteg egy házimadártól kapta el a papagájlázat. A 15 másik eset közül 12-en azt mondták, hogy vadon élő madarakkal kerültek kapcsolatba, elsősorban madáretetőn keresztül. Három esetben a betegek nem érintkeztek korábban semmilyen madárral.

Németországban 2023-ban 14 megerősített papagájlázas esetet regisztráltak. Idén további öt eset fordult elő. Szinte mindegyiküknél tüdőgyulladás lépett fel, és 16-an kerültek kórházba.  A 19 németországi megbetegedésből öt esetben a betegek házimadarak vagy csirkék érintkezéséről számoltak be. A 19 németországi megbetegedésből öt esetben a beteg házimadarakkal vagy csirkékkel történő érintkezéséről számoltak be. Svédországban 2017 óta emelkedik a papagájlázzal kapcsolatos megbetegedések száma. November végén és december elején szokatlanul sok, 26 megbetegedést jelentettek. Idén 13 esetet regisztráltak, ami kevesebb, mint az elmúlt öt év azonos időszakában jelentett esetek száma.

Hollandiában szintén emelkedett az esetek száma, december végétől február 29-ig 21 esetet regisztráltak, ami kétszer annyi, mint az előző évek azonos időszakában – közölte a WHO. Jellemzően ebben az országban évente körülbelül kilenc eset fordul elő. A legutóbbi hollandiai esetek közül mindenki kórházba került, egy személy pedig meghalt. Nyolcan nem érintkeztek madarakkal, heten házimadarak ürülékével, hatan pedig vadon élő madarak ürülékével.

A WHO közölte, hogy az érintett országokkal együtt továbbra is figyelemmel kíséri a járvány kitörését. A szervezet arra biztatja az orvosokat, hogy figyeljenek oda a fertőzésre, a házimadarak tulajdonosait és a madarakkal gyakran érintkező dolgozókat pedig arra figyelmeztetik, hogy ügyeljenek a megfelelő kézhigiéniára. A WHO a házimadarakat tartó embereket arra figyelmeztette, hogy mindig figyeljenek a ketrecek tisztán tartására és a túlzsúfoltság elkerülésére.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük