Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb gyógyszer miatt adtak ki figyelmeztetést, fogyasztása halálos lehet


Újabb Indiában gyártott köhögéscsillapító szirup miatt adott ki figyelmeztetést az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután szennyezést találtak egy Marshall-szigeteki és mikronéziai szállítmányban – írta a BBC hírportálja.A WHO szerint a pandzsábi székhelyű QP Pharmachem által gyártott Guaifenesin TG szirup vizsgált mintáiban elfogadhatatlan mennyiségű dietilénglikolt és etilénglikolt mutattak ki.

A fotó illusztráció: Shutterstock

Mindkét vegyület mérgező, és fogyasztásuk halálos lehet, azonban a közlemény nem részletezte, hogy megbetegedett-e valaki.

Az Egészségügyi Világszervezet hónapokkal korábban több más, Indiában gyártott köhögéscsillapító szirupot hozott összefüggésbe gambiai és üzbegisztáni gyermekhalálozásokkal. Szudhir Pathak, a QP Pharmachem ügyvezető igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a cég a kifogásolt szállítmányt – amely 18 346 palackot tartalmazott – eredetileg Kambodzsába exportálta, miután megkapta az összes szükséges hatósági engedélyt.

Aláhúzta: nem tudja, hogyan jutott el a termék a Marshall-szigetekre és Mikronéziába.

Hozzátette: vállalata jogi lépéseket tett az ügyben.

A WHO közleménye szerint a köhögés tüneteinek enyhítésére használt készítményt az ausztrál gyógyszerfelügyelet, a Therapeutic Goods Administration vizsgálta. A közleményben kiemelték, hogy „sem a megadott gyártó, sem a forgalmazó nem nyújtott garanciát az Egészségügyi Világszervezetnek a termékek biztonságosságára és minőségére vonatkozóan”.
A szirupot a Trillium Pharma forgalmazta, amelynek székhelye az indiai Harijána államban található.

India a világ egyik legnagyobb gyógyszerexportőre, és elsődlegesen a fejlődő országokba szállít.
Az elmúlt hónapokban számos indiai cég került górcső alá gyógyszereik minősége miatt, és a szakértők aggályokat fogalmaztak meg a gyógyszerek előállításához használt gyártási gyakorlatokkal kapcsolatban.

Oaiden Pharmaceuticals által gyártott köhögéscsillapítót hozott összefüggésbe gambiai któberben a WHO globális riasztást adott ki, miután négy, az indiai Mgyermekhalálozásokkal. Mind az indiai kormány, mind a Maiden Pharmaceuticals tagadta a vádakat.Márciusban India visszavonta egy olyan cég gyártási engedélyét, amelynek köhögéscsillapítóit 18 gyermek halálával hozták összefüggésbe Üzbegisztánban.
A hónap elején az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) közölte, hogy az Egyesült Államokban három halálesethez és súlyos fertőzéshez köthető szemcsepp indiai gyártója több biztonsági előírást is megsértett.

Forrás: MTI


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük