Közzétette - Kategória - Külföldi hírek

Újabb front nyílhat a háborúban? Oroszország atomfegyvert vetne be a fegyvert szállító lengyelek ellen is


Szinte nem telik el úgy hét, hogy Oroszország ne fenyegetne meg valakit atomfegyver bevetésével, most a lengyelek voltak soron.

Képünk illusztráció Fotó: AFP

Most Vjacseszlav Vologyin, az parlament házelnöke beszélt arról, hogy amennyiben Lengyelország továbbra is folytatja a fegyverszállításokat Ukrajna számára, akkor Oroszország kénytelen lesz atomfegyvert bevetni.

Ezúttal kivételesen nem Moszkva volt a „kezdeményező” fél, hanem egy korábbi – már nem aktív – lengyel politikus, Radoslaw Sikorski, aki közölte, hogy atomfegyvert kellene adni Ukrajnának, hogy megnyerje a háborút.

Nem meglepő módon ezt a Kreml és személyesen Vologyin meglehetősen a szívére vette és nagyon erős fenyegetést tett Lengyelország felé a saját Telegram-csatornáján. Természetesen a szokásos propaganda-szavak, mint a nácimentesítés és a demilitarizálás is előkerült:

„Sikorski egy atomkonfliktust provokál Európa közepén. Nem gondol Ukrajna vagy Lengyelország jövőjére. Amennyiben a kérését teljesítik, azok az országok megszűnnek létezni, mint ahogyan Európa is”

Sikorski és a hozzá hasonló emberek az okai annak, hogy Ukrajnát nem csak a náci ideológiától kell felszabadítani, hanem demilitarizálni is kell és biztosítani kell az atomfegyvermentes státuszát. Azt javaslom, végezzünk el Sikorskin egy pszichológiai vizsgálatot és szükség esetén csukjuk be a házába”

Sikorski abból indult ki, hogy az 1994-es Budapesti Megállapodás értelmében Ukrajna azért adta fel az atomfegyvereit, hogy cserébe az Egyesült Államoktól és Oroszországtól a szuverenitásának és területi integritásának garantálását kapja.

Oroszország, mint az egyik garantáló fél megsértette a megállapodást, ezért Sikorski úgy véli, Ukrajnának is meg kell adni ilyen módon a lehetőséget, hogy megvédje magát – magyarán visszakapja az atomfegyvereit.