Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb fordulat jöhet a hazai turizmusban


Fotó: ksh.hu

Mi várható szeptembertől a turizmusban? Ez a kérdés tartja lázban az ágazatot, amióta a kormány arra kérte a lakosságot, hogy szeptember elsejétől ne tervezzen külföldi utakat, főleg ne a déli országokba. Ismét a belföldi piac élénkülhet: a járvány sújtotta iparág a telített nyári szezon hosszabbításával biztonságos élménylehetőségeket kínál ősszel, és jó eséllyel tovább javítja a idei mérleget. A következő évszakban is erős itthoni keresletre egy rugalmasabb ökoszisztéma kidolgozása lehet szükséges.

Még nem ismerünk minden konkrétumot a szeptember elseje utáni időszakról, de a bejelentések alapján várható, hogy újabb korlátozások befolyásolják ősztől a turizmust, amikor jelentősen mérséklődhet a határok átlépése. A Magyar Nemzetnek a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Rasztovits Dávid kifejtette: ha az emberek nem mehetnek külföldre, várhatóan újra a magyarországi pihenőhelyeket és a nyári slágernél, a Balatonnál szélesebb körben elérhető élményeket, tematikus programokat részesítik majd előnyben a hosszú hétvégéken, az iskolai szünetekben. Ezzel az előző évek trendjeihez képest magasabb foglalási arány és szobakihasználtság jelentkezhet ősszel is az ország kisebb-nagyobb szálláshelyein.

Erősödő nemzetgazdasági bástyát jelent idén a vidék Magyarországa, ahol július végétől szinte teljes kapacitáson futnak az egyes turisztikai térségek. Többször elhangzott az elmúlt időszakban, hogy ennyi embert nagyon régen láttak a Balaton partján vagy a fürdővárosokban, illetve korábban kevésbé látogatott vízpartokon is. A Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója a megszokottnál fokozottabb utószezoni keresletre érdemes mielőbb felkészülniük a szolgáltatóknak, mivel térségenként versenyelőnyt jelenthet az alkalmazkodó közeg.

Annak kapcsán, hogy kik lehetnek a helyzet nyertesei az előttünk álló időszakban, a digitális szakértő közölte: még sosem voltak ilyen fontosak az interneten elérhető felhasználói vélemények egy-egy vendéglátó- vagy szálláshelyről, utazási élménypontról.

Mint mondta, a vállalkozók mellett a vendégek is teljesen új helyzettel találkozhatnak ősszel, amikor például a kedvenc éttermükben kell órákat várniuk a megszokottól eltérő működésben, vagy éppen a bejáratott szálláshelyen nincsen elérhető szabad szoba. Rasztovits Dávid szerint megfelelő válasz lehet, ha a szolgáltatások színvonalát egységesen tovább fejlesztik, az országban bővül és korszerűsödik a turisztikai kínálat, de főleg minden pillanatban a vásárlói elégedettség diktálja annak alakulását.

Ha ezekre a tényezőkre érdemben figyelünk, a belföldi turizmus térnyerése nemcsak időszakos pozitív hozadéka lehet a pandémiának, hanem középtávon is irányt adhat a kilábalás felé– fűzte hozzá a szakember.

/www.origo.hu/