Közzétette - Kategória - Belföldi krónikák

Újabb drasztikus áremelkedés nehezítheti meg az építkezni vagy felújítani vágyó magyarok életét


Az új felújítási program hamarosan elindul, ez pedig a szakértők egy része szerint rohamot indíthat a szakemberek és az építőanyagok irányába – így reagáltak a Pénzcentrumnak a kivitelezőcégek, mikor erről kérdeztük őket. Drágulás azonban biztosan lesz idén is, és az sem biztos, hogy lesz elég szaki – így aztán ha valaki most újítana fel, kihasználva a program előnyeit, jobb, ha már hamar elkezdi a felhajtásukat – írja a Pénzcentrum.

Hamarosan elindul az otthonfelújítási támogatás, ennek kapcsán pedig időszerű, hogy körbenézzünk egy kicsit újra az építőiparban. Amikor a programot bejelentették, a Pénzcentrumnak nyilatkozó szakemberek úgy vélték, hogy szakemberhiányt hozhat a program indulása, hiszen a jó szakiból már most is hiány van Magyarországon.

Nagyon kicsi a kereslet az építőiparban

De nem túl optimista az árak tekintetében a Metrodom ingatlanfejlesztő műszaki igazgatója, Kiss Gábor sem: ő úgy véli, hogy az alacsony kereslet is megmarad, a munkadíjak viszont a bérköltségek emelkedésével biztosan nőni fognak.

Az építőanyaggyártók év elején próbálkoztak 5% körüli áremeléssel, de ezt nem tudták érvényesíteni a nagyon alacsony kereslet miatt, ezért az árakban végül inkább a tavalyi árakhoz képest a stagnálás a jellemző. A nagyon alacsony keresletnek az is az oka, hogy a felújítási munkáknál elhalasztásra kerültek a beszerzések, mert vannak, akik várják az otthonfelújítási program indulását. A munkadíjak várhatóan éves 5-10% közötti mértékben nőnek a bérköltségek emelkedésével összhangban

– mondta Kiss Gábor. Hozzátette, hogy a 3-5 százalékos áremelkedés valószínűleg az év végig is kitart majd.

Minden megdrágult, és mi fizetjük meg az árát

A Pénzcentrumnak Kiss Ákos, a Property Market Kft., ügyvezetője elmondta, hogy például a teherautókra év elején kivetett plusz díjak is megdrágítják az építkezéseket, hiszen a válallkozásoknak valahonnan erre is elő kell teremteniük a pénzt.

Különösen azoknál az építőipari anyagoknál lehet számottevőbb drágulásra számítani, amelyek előállításához az átlagosnál nagyobb energiafelhasználás és import alapanyagok szükségesek. Ebben az esetben az euró/forint árfolyamváltozása is jelentős hatással lehet az árakra. A hazai piacot érintő tényezők közül már az év elején emelkedtek az útdíjak és új szakaszok kerültek be a tehergépjárművek fizetős rendszerébe. Emellett növekedett a gázolaj jövedéki adója is, ami szintén hozzájárult az építőanyagok árának emelkedéséhez. A szállítási díjak növekedése ugyanis közvetlenül hat az építőanyagok árára.

További részleteket a Pénzcentrum cakkéban olvashatnak.